Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Lekkie kremowe risotto z cukinią

Lekkie kremowe risotto z cukinią

Bardzo łatwe i lekkie kremowe risotto z cukinią, które możesz dostosować do własnych upodobań. Każdy początkujący poradzi sobie z przygotowaniem tego przepisu, a po podaniu gotowego dania na stół poczuje się jak zawodowiec. Risotto jest nieziemsko pyszne, a jeśli jeszcze nie wypróbowałeś tego przepisu, to najwyższy czas to zrobić. Risotto z cukinii jest doskonałe jako zdrowy obiad lub kolacja dla całej rodziny.

To zdrowe kremowe risotto z cukinii jest jednym z najpopularniejszych przepisów na mojej stronie internetowej, nie tylko ze względu na jego wspaniały smak, ale także ze względu na prostotę przygotowania. Nie ma w nim żadnych wymyślnych składników i przygotujesz je w krótkim czasie. Ma również doskonałe wartości odżywcze, jest stosunkowo niskotłuszczowe i niskokaloryczne, jest bezmięsne i ma sporą zawartość białka. Oczywiście jeśli chcesz, możesz dodać do niego kurczaka lub tuńczyka, albo na przykład kukurydzę. Ja zawsze przygotowuję je z suszonymi pomidorami, które świetnie pasują do tego lekkiego kremowego risotto z cukinią i zdecydowanie polecam tę kombinację.

Jeśli chcesz przygotować więcej niż 2 porcje, nie zapomnij podwoić ilości składników, co zdecydowanie polecam ;) To risotto można przygotować z dowolnego rodzaju ryżu.

Jeśli spróbujesz tego zdrowego risotto z cukinią, nie zapomnij zostawić komentarza i opowiedzieć, jak Ci smakowało.

Składniki

  • 150 g ryżu (polecam ten)
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 duża cukinia
  • 1/2 łyżeczki soli (polecam tę)
  • czosnek granulowany
  • pieprz czarny mielony
  • Opcjonalnie:
  • suszone pomidory
  • mięso/tuńczyk (polecam tego)
  • kukurydza

Przygotowanie

  1. Dopraw ryż solą i pieprzem, gotuj w wodzie do miękkości, postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Po ugotowaniu ryżu, wymieszaj go z tartą mozzarellą i umytą i drobno posiekaną cukinią.
  3. Jeśli chcesz, możesz dodać kilka opcjonalnych składników, zgodnie ze swoim gustem.
  4. Dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
  5. Risotto z cukinii najlepiej jest podawać jeszcze ciepłe.
Czas przygotowania25 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie388 Kcal
Węglowodany57 g
Błonnik2 g
Białko18 g
Tłuszcz9 g