Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe pieczone pulpety z tuńczyka

Zdrowe pieczone pulpety z tuńczyka

Ryba — zdrowe jedzenie w kształcie kulki. Jeśli musisz uzupełnić poziom białka i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych w swoim organizmie, te zdrowe fit pulpety z tuńczyka z łatwością Ci w tym pomogą. Zrobisz je szybko, prosto i w zdrowej wersji.

Pieczone pulpety rybne możesz przygotować na przykład z pysznym tuńczykiem. Zawiera on dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na stan naszego serca, mózgu i oczu, a także pomagają walczyć z chronicznymi stanami zapalnymi. Jeśli jednak wolisz większą zawartość tłuszczu i po prostu uwielbiasz pysznego, maślanego łososia, z pewnością spodobają Ci się także pulpety rybne z łososia. Możesz w tym przepisie wykorzystać jedną i drugą rybę, ale obie wersje są wyjątkowo smaczne.

Pozostajemy przy bezmącznych przepisach, więc żeby zachować konsystencję pulpetów, wykorzystamy płatki owsiane, które dodadzą temu daniu więcej błonnika. Dzięki temu możesz wzbogacić swój lunch lub obiad we wszystkie korzystne dla zdrowia składniki i zapewnić sobie regularne uwalnianie energii, a do tego pozostać sytym przez cały dzień lub aż do rana, jeśli zjesz je na kolacje.

W dodatku te fit pulpety rybne są bardzo delikatne dla przewodu pokarmowego. Możesz podawać je z sosem pomidorowym jako główne danie lub z dipem jogurtowym jako filmową przekąskę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zmiel lub zblenduj płatki owsiane.
  2. W misce wymieszaj je z odsączonym tuńczykiem, jajkiem i przyprawami.
  3. Uformuj masę w kulki i umieść je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz pulpety w 180 stopniach przez 20 minut.
  5. Podawaj na ciepło — najlepiej z jogurtem, koperkiem lub sosem pomidorowym.
Czas przygotowania25 minut
Porcje1 porcja
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie350 Kcal
Węglowodany12 g
Błonnik2 g
Białko57 g
Tłuszcz7 g