Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Fit bułka owsiano-białkowa

Fit bułka owsiano-białkowa

Uwielbiam takie proste i zdrowe przepisy. A podobają mi się jeszcze bardziej, jeśli mają świetne wartości odżywcze. Taki właśnie jest ten przepis, w którym główną rolę odgrywają płatki owsiane i białko w proszku. Ta fit bułka owsiano-białkowa nie zawiera żadnego dodatkowego cukru ani tłuszczu i jest naturalnie bezglutenowa.

Do przygotowania bułki owsianej z odżywką białkową potrzebujesz tylko 1 miski, formy do pieczenia i kilku składników, a jej przyrządzenie zajmie Ci mniej niż 5 minut. To niezwykle proste. W dodatku do tego przepisu możesz wykorzystać dowolną odżywkę białkową (kokosową, waniliową, kakaową lub o smaku białej czekolady). Ciesz się tą bułką lub ciastem w ramach zdrowego śniadania albo zapakuj ją do pracy lub szkoły. Możesz także dodać do ciasta kawałki owoców (sama uwielbiam świeże lub kandyzowane kwaśne wiśnie), wiórki kokosowe lub suszoną żurawnę — do smaku. Upieczona bułka sama w sobie smakuje wspaniale, ale możesz ją też podawać z masłem orzechowym lub migdałowym (polecam to) .

Jedna porcja tej zdrowej fit bułki zawiera aż do 18g białka, przy jednoczesnej niskiej zawartości kalorii i tłuszczu. Dlatego świetnie sprawdzi się jako przekąska przed lub po treningu, która pomoże Ci uzupełnić białko i węglowodany złożone.

Składniki

  • 3 białka jajka
  • 20g odżywki białkowej
  • 1 szklanka płatków owsianych (polecam te)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
  • szczypta cynamonu (polecam ten)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (polecam ten)
  • wiórki kokosowe, żurawina, owoce (do smaku)
  • ¼ szklanki wody

Przygotowanie

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i przelej mieszankę do formy silikonowej lub formy wyłożonej papierem do pieczenia (np. formy do chleba).
  2. Możesz posypać ciasto wiórkami, żurawiną lub świeżymi owocami.
  3. Piecz bułkę w 200 stopniach, aż się zazłoci.
Czas przygotowania20 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie223 Kcal
Węglowodany25 g
Błonnik4 g
Białko18 g
Tłuszcz4 g