Na francuskich ulicach zapach placka z ciecierzycy (znanego także jako socca) unosi się na każdym rogu. Zainspiruj się południową Francją i też wypełnij swoje mieszkanie zapachem całkowicie bezglutenowej, świeżo upieczonej socci z ciecierzycy.
Socca z ciecierzycy to dość wszechstronne danie. Możesz przygotować je w formie placka na patelni lub, wzorując się na moim przepisie, wypiec je w piekarniku w formie obiadowego ciasta z ciecierzycy. Potrzebna Ci będzie jedynie mąka z ciecierzycy, woda, oliwa, sól i pieprz.
Ciecierzyca to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, którą można jeść w każdym wieku. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika korzystnie wpływa na Twoje zdrowie, a w dodatku nadaje się dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Korzyści zdrowotne ciecierzycy doceniają także kobiety w ciąży. W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych ciecierzyca nie powoduje wzdęć, jest sycąca i wspomaga Twoje wysiłki na diecie.
Zdrowa socca z ciecierzycy to świetny zamiennik pieczywa, który przygotujesz naprawdę szybko i prosto. Ciesz się tym pysznym, bezglutenowym, cienkim plackiem chlebowym z mąki z ciecierzycy, ze smakowicie chrupiącymi brzegami i delikatnym środkiem. Możesz ją przygotować na wiele sposobów i podawać np. z pastą z tuńczyka, serkiem wiejskim, hummusem lub sałatką. Ta socca smakuje lekko i wspaniale!
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!