Zdrowa roladka jajeczna
Jajko to świetny pomocnik w kuchni, ponieważ łączy to, czego nie da się połączyć i sprawia, że posiłek jest bardziej sycący, więc omlet może napełnić Cię aż do lunchu. Zdrowa roladka jajeczna to wspaniała śniadaniowa innowacja, w dodatku możesz wzbogacić ją kruchymi pistacjami i kremowym serkiem wiejskim lub greckim jogurtem.
Pistacje mogą się pochwalić najwyższą zawartością żelaza ze wszystkich orzechów, a w dodatku są bogate w miedź, potas, fosfor i wapń, a także prowitaminę A i całą gamę witamin B. Ich regularne spożywanie dobrze wpływa na skórę i system nerwowy, a do tego obniża poziom cholesterolu i wspomaga ogólny rozwój organizmu. Pistacje pomagają także zmniejszać ryzyko zachorowania na raka płuc, minimalizują objawy stresu i niepokoju oraz wspomagają system odpornościowy. I są niesamowicie smaczne.
Ta pyszna roladka jajeczna z mojego przepisu jest bezmączna i łączy w sobie wiele niezastąpionych smaków. Możesz ją na przykład wzbogacić figami i szczyptą zielonego szpinaku, i z dumą podawać cenionym gościom. Mąka migdałowa dodaje jej interesującego smaku i można ją z łatwością przygotować blendując lub mieląc migdały.
Ta prosta, bezglutenowa roladka jajeczna idealnie nadaje się na lekkie śniadanie lub kolację, a także jako przekąska dla gości.
Składniki
- Roladka:
- 6 jajek
- 30g mąki migdałowej (polecam tę)
- 120ml mleka
- 2 garści posiekanej sałaty lub szpinaku
- ¼ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
- ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Dodatki:
- 4 łyżki naturalnego jogurtu greckiego lub serka wiejskiego
- 3 łyżki posiekanych pistacji
- pomidory lub figi
Przygotowanie
- Wymieszaj jajka, mąkę migdałową, mleko i przyprawy, używając blendera ręcznego lub trzepaczki.
- Wyściel głębszą formę do pieczenia lub blachę (około 38x25 cm) papierem do pieczenia i posyp ją pokrojoną sałatą lub szpinakiem.
- Wyłóż na to miksturę jajeczną i piecz wszystko razem w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 12 minut lub aż do ścięcia się jajek.
- Kiedy brzegi omleta zaczną brązowieć, a jego środek będzie upieczony, wyjmij go z piekarnika i odstaw na 3 minuty.
- Polej omlet jogurtem, dodaj serek wiejski lub inne sery do smarowania i ostrożnie zwiń całość w rulon.
- Pokrój całą roladę na mniejsze kawałki, oprósz je pokrojonymi pistacjami i podawaj na ciepło lub na zimno z pomidorami lub figami.
- Przechowuj roladki w lodówce i zjedz je w ciągu 2 dni.
Czas przygotowania | 20 minut | |
Porcje | 8 kawałków |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 113 Kcal | |
Węglowodany | 3 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 8 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruNiskokalorycznePrzepisy na obiad i lunchPrzekąskiBezglutenoweWarzywaPrzepisy z warzywami na obiad i lunchPrzepisy na śniadania wysokobiałkoweNiskokaloryczne przepisy na śniadanieNiskokaloryczne przepisy na obiad i lunchPrzepisy wegetariańskie na lunch i obiadNiskokaloryczne przepisy na przekąski w celu utraty wagiWysokobiałkowe przepisy z jajkamiNiskokaloryczne przepisy z jajami na utratę wagiPrzepisy low carb z warzywamiNiskokaloryczne przepisy z warzywami na utratę wagiBezglutenowe przepisy z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!