Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Śniadaniowe batoniki owsiane z owocowym nadzieniem

Śniadaniowe batoniki owsiane z owocowym nadzieniem

Prosty i pyszny przepis na pożywne i zdrowe śniadanie lub poranną przekąskę, pełny węglowodanów złożonych, które zapewnią Ci konieczną z rana energię. Jeśli znudziły Ci się już płatki owsiane w formie owsianki lub papki, wypróbuj tę bezcukrową, beztłuszczową i bezmączną wersję. Do jej osłodzenia potrzebne są jedynie owoce, dzięki czemu ma przyjemny, lekko słodki smak. Z pewnością zakochasz się w tych zdrowych, domowych batonikach owsianych tak, jak ja.

Żeby przygotować ten przepis, wystarczy jedynie kilka minut i podstawowych składników. Możesz do niego wykorzystać dowolne ulubione owoce (na przykład truskawki, maliny, brzoskwinie, wiśnie lub jabłka). Batoniki zawierają małą ilość tłuszczu i są bogate w błonnik.

Zawsze możesz dostosować ten przepis do swoich preferencji — przyprawić go cynamonem, kardamonem albo mieszanką do piernika i za każdym razem wypróbowywać nowe nadzienie owocowe, w zależności od sezonu. Do przygotowania ciasta wykorzystaj możliwie najdojrzalsze banany. Jeśli chcesz podać te śniadaniowe batoniki owsiane jako deser, w jeszcze słodszej wersji, dodaj do ciasta 1-2 łyżeczki miodu lub stewii.

Przygotuj te dietetyczne nadziewane batoniki owsiane dzień wcześniej i zapakuj jako poranną przekąskę, a być może jeszcze bardziej umilą Ci dzień w pracy lub w szkole. :)

Składniki

  • 3 szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 ½ szklanki musu jabłkowego (bez cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu (polecam ten)
  • Nadzienie:
  • 1 ½ szklanki owoców (np. jagód)
  • 1 banan
  • ½ szklanki musu jabłkowego (bez cukru)

Przygotowanie

  1. Wymieszaj płatki owsiane, zgniecionego banana, mus jabłkowy i cynamon.
  2. Przełóż połowę mieszanki do formy do pieczenia. Wybierz rozmiar foremki w zależności od tego, jak grube batoniki chcesz otrzymać.
  3. Przygotuj nadzienie.
  4. Używając ręcznego blendera, wymieszaj wybrane owoce, banana i mus jabłkowy.
  5. Następnie rozprowadź mieszankę na płatkach.
  6. Przykryj nadzienie resztą mieszanki płatków owsianych.
  7. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30-35 minut, aż do zbrązowienia.
  8. Odstaw do ostygnięcia i pokrój na batoniki.
  9. Polecam wstawić je na noc do lodówki – następnego dnia będą twardsze.
Czas przygotowania45 minut
Porcje10 kawałków
Wartości odżywcze / 1 kawałek
Kalorie143 Kcal
Węglowodany25 g
Błonnik5 g
Białko3 g
Tłuszcz2 g