Jeśli masz już dość jedzenia na śniadanie płatków owsianych, kaszy jaglanej, a nawet kaszy gryczanej, wypróbuj tę kremową, zdrową owsiankę z ciecierzycy, która świetnie nadaje się także na deser. Obiecuję, że nikt się nie zorientuje, że jej głównym składnikiem jest ciecierzyca.
To świetny wybór, jeśli szukasz smaczniejszego sposobu na włączenie roślin strączkowych do swojego menu lub do jadłospisu swoich dzieci.
Z ciecierzycy można przygotować wiele posiłków — od słonych dań głównych i sałatek po słodkie desery i owsianki. To idealna, pełna składników odżywczych roślina strączkowa o delikatnym, orzechowym smaku, a także wysokiej zawartości białka i błonnika. Po wymieszaniu z innymi składnikami z tego przepisu zyskuje wspaniałą, kremową konsystencję. W dodatku ta owsianka z ciecierzycy ma bardzo niską zawartość tłuszczu i kalorii.
Żeby jeszcze bardziej zwiększyć ilość białka, możesz nawet dodać do niej białko w proszku (o dowolnym smaku). Nie martw się jednak, jeśli nie masz go pod ręką — ta owsianka będzie wspaniała także bez niego. Mnie najbardziej smakuje z jeżynami i kawałkami ciemnej czekolady lub orzechami.
Do przygotowania tej owsianki możesz użyć ciecierzycy ugotowanej w domu lub kupionej w sklepie.
Spraw sobie przyjemność z tym smacznym i zdrowym śniadaniem, które jest błyskawiczne w przygotowaniu. Jeśli wolisz ją w wersji wegańskiej, zamień zwykłe mleko na mleko roślinne lub orzechowe; możesz także użyć syropu klonowego zamiast miodu.
Składniki
¼ szklanki musu jabłkowego (lub masła orzechowego)
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!