Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Proste fit muffiny bananowe (bezglutenowe, bezcukrowe)

Proste fit muffiny bananowe (bezglutenowe, bezcukrowe)

Jeśli lubisz proste fit przepisy, to kolejne danie dla Ciebie, tym razem na słodko. Do przygotowania tych prostych fit muffinków bananowych bez mąki i cukru potrzebujesz tylko 3 składników: bananów, białka w proszku i jajek. W dodatku możesz je z łatwością przyrządzić w zaledwie 5 minut. Brzmi dobrze, prawda?

Te fit muffinki są bogate w białko i nie zawierają żadnego oleju, mąki, mleka ani cukru. Idealnie nadają się na potreningową przekąskę, która uzupełni Twój poziom białka i cukrów o wysokim indeksie glikemicznym z bananów. 1 z 5 muffinek zawiera tylko 67 kalorii i 5g węglowodanów. Do ich upieczenia możesz wykorzystać białko w proszku o dowolnym smaku, ale mi najbardziej smakuje waniliowe lub kokosowe. Polecam także użycie silikonowych foremek do muffinek, inaczej ciasto może się przykleić do papieru lub formy do pieczenia.

Jeśli nie chcesz dodawać do tego przepisu białka, spróbuj zastąpić je mlekiem w proszku, mieszanką budyniową lub mąką migdałową. W tym przypadku jednak stracisz wszystkie korzyści, które oferuje ta przekąska — jej wartości odżywcze. Jeśli masz ochotę na mały eksperyment, możesz dodać do ciasta inne składniki, na przykład ciemną czekoladę, suszone owoce lub kawałki orzechów do smaku.

Składniki

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 1 miarka (30g) odżywki białkowej*

Przygotowanie

  1. *Odżywkę białkową w proszku można zastąpić mieszanką budyniową, sproszkowanym mlekiem lub mąką migdałową i posłodzić do smaku.
  2. Wymieszaj składniki w blenderze.
  3. Wypełnij foremki do muffinów do połowy głębokości i piecz w 190 stopniach przez 15-20 minut, aż zbrązowieją.
  4. Ostateczna konsystencja zależy od rodzaju białka. Muffiny mogą być twardsze lub bardziej miękkie, ale nadal będą smaczne. Najlepszy rezultat uzyskasz, używając waniliowego koncentratu białkowego.
Czas przygotowania25 minut
Porcje5 porcji
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie67 Kcal
Węglowodany5 g
Błonnik1 g
Białko6 g
Tłuszcz2 g