Proste batoniki białkowe (bezglutenowe, bezcukrowe)
Jeśli lubisz batoniki białkowe podobne do batonów Quest (tylko nieco mniej lepkie), na pewno zakochasz się w tych smakołykach. Przepis na te proste batoniki białkowe jest niezwykle łatwy, więc nie ma co się zastanawiać i najlepiej od razu zabrać się za ich przygotowanie.
Batoniki białkowe świetnie sprawdzają się jako fit przekąska w biegu, w pracy lub w szkole, żeby zwalczyć głód w przerwie między posiłkami. Dostarczają dużą dawkę białka i dzięki temu dłużej utrzymują uczucie sytości, w przeciwieństwie do innych słodyczy i popularnych batoników. W batonikach białkowych ze sklepu często jednak znajdujemy składniki, których wolelibyśmy nie jeść — na przykład olej palmowy, cukier, konserwanty albo gluten, poza tym ich cena często jest zbyt wysoka. Dlatego przedstawiam Ci prosty przepis na bezglutenowe, bezcukrowe batoniki białkowe, które przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka.
Wśród składników znajdziesz jedynie płatki owsiane, odżywkę białkową, masło orzechowe (które można też zastąpić masłem migdałowym lub masłem z nerkowców), wodę i odrobinę cynamonu. W zależności od swoich preferencji możesz także wzbogacić je dodatkami, np. suszonymi owocami, kokosem, orzechami (szczególnie pistacjami), ziarnami kakaowca i nie tylko. Zawsze możesz również zmienić ich smak, używając innego białka w proszku. 1 batonik zawiera ok. 187 kalorii i 15g białka. 1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml.
Kiedy już wypróbujesz te pyszne, domowe batoniki białkowe, daj mi znać, jak Ci smakowały. ❤
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych (polecam te)
- 3 miarki (90g) odżywki białkowej w proszku (np. waniliowej, czekoladowej)
- 2 łyżki masła orzechowego (polecam to)
- 3-4 łyżki wody
- szczypta cynamonu
- żurawina, rodzynki lub orzechy (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Żeby przygotować delikatne i bardziej lepkie batoniki, użyj blendera. Jeśli wolisz twardsze batoniki, wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż ciasto przestanie się kleić.
- Uformuj z ciasta batoniki o dowolnym rozmiarze i umieść je w szczelnym pojemniku lub zawiń je w folię albo papier do pieczenia.
- Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, umieść je między dwoma kawałkami pergaminu i rozwałkuj, aż otrzymasz pożądaną grubość. Następnie umieść w zamrażalniku na 30 do 60 minut.
- Po wyjęciu pokrój i przechowuj w lodówce.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 6 porcji |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 187 Kcal | |
Węglowodany | 17 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 15 g | |
Tłuszcz | 6 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruBogate w błonnikNiskokaloryczneWeganizmOdżywka białkowaPrzekąskiMasło orzechowePrzepisy na desery ze sproszkowanym białkiemPrzepisy na desery bez cukruPrzepisy na desery bez nabiałuZdrowe przepisy na desery z masłem orzechowymNiskokaloryczne przepisy na przekąski w celu utraty wagiZdrowe przepisy na przekąski wegańskiePrzepisy na przekąski fitness ze sproszkowanym białkiemBez-cukrowe przepisy z masłem orzechowymPrzepisy z masłem orzechowym i proszkiem białkowymWysokobiałkowe przepisy z płatkami owsianymiNiskokaloryczne przepisy z płatkami owsianymi na utratę wagiPrzepisy z proszkiem białkowym i płatkami owsianymiBez-mleczne przepisy z płatków owsianychJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!