Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Muffiny jajeczne z grzybami

Muffiny jajeczne z grzybami

Zakochasz się w przepisie na proste, dietetyczne muffiny jajeczne z grzybami. Jest szybki, prosty, a rezultat jest przepyszny. Jednocześnie te wytrawne muffiny mają też dużo wartości odżywczych – zawierają dużo białka, ale mają mało węglowodanów, tłuszczów i kalorii. Możesz wypróbować je na obiad lub przygotować jako zdrową przekąskę dla całej rodziny.

Bardzo lubię tego typu dania, ponieważ można je przygotować naprawdę szybko, świetnie smakują, a przy tym można wyjeść z lodówki produkty, które mają krótki termin przydatności. Możesz także poeksperymentować z przepisem i wykorzystać w nim swoje ulubione składniki. Wystarczy wszystko wymieszać w misce, przełożyć do foremek i upiec. I już - zdrowy i smaczny obiad na stole. Do pieczenia polecam używać silikonowych foremek - znacznie łatwiej wyjąć z niej muffiny.

Do tych wytrawnych muffinów jajecznych wolę używać świeżych grzybów, ale jeśli chcesz, możesz dodać suszone grzyby. Musisz jednak zalać je gorącą wodą i namoczyć przez co najmniej 20 minut, aby nieco zmiękły przed dodaniem ich do ciasta.

Przygotowanie tych muffinów jajecznych z grzybami zajmie Ci tylko chwilę. Daj im szansę, a na pewno nie pożałujesz :)

Składniki

  • 6 średnich jaj
  • 200 g serka wiejskiego
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj jajka z serkiem wiejskim (bez zalewy), drobno posiekaną czerwoną cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą i przyprawami.
  2. Dodaj umyte i drobno pokrojone grzyby.
  3. Rozłóż ciasto do 12 foremek na muffiny (najlepiej silikonowych)
  4. Piecz te wytrawne muffiny przez 25-30 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
  5. Po upieczeniu pozwól im ostygnąć przez co najmniej 5 minut, a następnie wyjmij je z foremek.
Czas przygotowania40 minut
Porcje12 muffinów
Wartości odżywcze / 1 muffin
Kalorie56 Kcal
Węglowodany2 g
Błonnik0 g
Białko7 g
Tłuszcz2 g