Makaron z cukinii z sosem serowym i tuńczykiem o niskiej zawartości węglowodanów
Makaron z cukinii z sosem serowym i tuńczykiem o niskiej zawartości węglowodanów to obecnie mój pierwszy wybór, jeśli chodzi o przyjazny diecie, smaczny i lekki dziesięciominutowy posiłek z dużą ilością białka. Ten makaron łączy kremowy sos serowo-czosnkowy, chrupiący makaronu z cukinii i charakterystyczny smak tuńczyka, który jest bogaty w białko i kwasy tłuszczowe omega 3. Jeśli więc chcesz oszczędzić trochę kalorii i jednocześnie cieszyć się smacznym, lekkim posiłkiem, zdecydowanie wypróbuj ten przepis – jest idealny na zdrowy obiad.
Muszę przyznać, że nie miałam zbyt wygórowanych oczekiwań wobec tego przepisu, ale po spróbowaniu byłam naprawdę mile zaskoczona i od razu się w nim zakochałam. Chociaż jest to niskokaloryczny, niskowęglowodanowy, wysokobiałkowy posiłek, pomimo tych pożądanych na diecie wartości odżywczych jego smaki doskonale się uzupełniają. Co więcej, potrzebujesz tylko 4 podstawowych składników i kilku przypraw, żeby go przygotować – niesamowite, prawda? Można zatem stwierdzić, że makaron z cukinii z sosem serowym i tuńczykiem o niskiej zawartości węglowodanów to bardzo prosty przepis do przygotowania. A co może pójść nie tak z połączenia cukinii, sera, tuńczyka i czosnku w jednym przepisie?
Do przygotowania tego makaronu z cukinii potrzebujesz temperówki do warzyw (polecam ten) . Wolę podawać go na świeżo, ponieważ dzięki temu jest przyjemnie chrupiący i orzeźwiający. Jeśli jednak wolisz gotowaną cukinię, makaron z cukinii możesz ugotować razem z sosem.
Składniki
- 1 większa młoda cukinia (ok. 400 g)
- 80 g tartej mozzarelli (o niskiej zawartości tłuszczu)
- 250 g tuńczyka (polecam tego)
- 200 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- zmielony czarny pieprz
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
- Umyj cukinię, odetnij końcówki i pokrój na makaron/spaghetti za pomocą temperówki do warzyw (polecam ten) .
- W garnku podgrzej mleko, dopraw, posól i dodaj zmiażdżony czosnek, i startą mozzarellę.
- Gotuj sos aż mozzarella roztopi się, a sos zgęstnieje (około 3 minut).
- Polej makaron z cukinii sosem i dodaj tuńczyka bez zalewy.
- Jeśli wolisz makaron z cukinii na ciepło i bardziej miękki niż surowy, po prostu podgotuj go przez chwilę w sosie przed podaniem.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 270 Kcal | |
Węglowodany | 10 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 38 g | |
Tłuszcz | 8 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinoweLow CarbNiskotłuszczowePrzepisy na sałatkiNiezawierające jajekCukiniaPrzepisy bezglutenowe na lunch i obiadPrzepisy na lunch i obiady niskowęglowodanowePrzepisy na lunch i obiad bez jajekWysokobiałkowe przepisy na obiad i lunchNisko-tłuszczowe przepisy na obiad i lunchNiskokaloryczne przepisy na sałatkiZdrowe przepisy na sałatki z cukiniąPrzepisy na zdrowe sałatki z tuńczykiemPrzepisy na sałatki nisko-tłuszczoweWysokobiałkowe przepisy z cukiniąNiskowęglowodanowe przepisy z cukiniąNiskokaloryczne przepisy z cukinii na utratę wagiNiskokaloryczne przepisy z tuńczykiemWysokobiałkowe przepisy z tuńczykiemWysoko-proteinowe przepisy z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!