Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Lekkie muffinki kalafiorowe o smaku pizzy

Lekkie muffinki kalafiorowe o smaku pizzy

Dla smażonego kalafiora warto żyć. Jeśli uwielbiasz zapach świeżego kalafiora, przywodzący na myśl kwitnący ogród warzywny, ten przepis z pewnością Ci się spodoba. Kalafior to warzywo o wielu twarzach, a te zdrowe muffinki kalafiorowe o smaku pizzy są na to świetnym dowodem.

Nie miałam ochoty na wymyślanie kolejnej kalafiorowej klasyki. Chciałam czegoś zdrowego, szybkiego i smacznego, ale także niecodziennego. Kalafior to zbilansowane odżywczo warzywo, które dostarcza ciału niezbędnych składników odżywczych, wspomaga system odpornościowy i dobrze działa na trawienie. Jego niska zawartość węglowodanów jest świetna, jeśli ciężko pracujesz, przygotowując swoje ciało na sezon bikini.

W połączeniu z serkiem wiejskim lub twarożkiem kalafior tworzy gładką i delikatną mieszankę, którą można z łatwością doprawić do smaku grzybami i szynką. Wypieczone na złoto muffinki dosłownie rozpuszczają się w ustach — wiem, co mówię.

W dodatku ten przepis zawiera niezbędną ilość białka, więc jest nie tylko smaczny, ale i pożywny. Te muffinki kalafiorowe przekonają Cię się, że nawet pizza może być zupełnie zdrowym i pysznym obiadem, którym można się cieszyć bez wyrzutów sumienia, nawet w tak niecodziennej formie. Te niskokaloryczne muffinki o smaku pizzy mogą być podawane bez dodatków, ale można je także polać domowym sosem pomidorowym. Żeby przygotować sos, wystarczy wymieszać pomidory z oregano i solą.

Ten przepis świetnie sprawdza się także jako satysfakcjonująca przekąska dla gości, którzy po spróbowaniu tego pysznego kalafiorowego dania z pewnością zaczną Cię regularnie odwiedzać.

Składniki

  • ½ średniej wielkości kalafiora
  • 8 łyżek serka wiejskiego lub twarogu
  • 2 jajka
  • grzyby, szynka (do smaku)
  • 30g tartego sera
  • pieprz, oregano, czosnek granulowany (do smaku)

Przygotowanie

  1. Pokrój połowę główki kalafiora na małe kawałki — tak małe, jak to możliwe.
  2. Możesz je pokroić za pomocą noża lub rozdrobnić w blenderze.
  3. Przełóż pokrojonego kalafiora do miski i dodaj jajka, serek wiejski lub twaróg.
  4. Jeśli chcesz dodać grzyby, podsmaż je na oliwie na patelni i dodaj do mieszanki z kalafiora.
  5. Dodaj pokrojoną szynkę i przyprawy do smaku.
  6. Przełóż mieszankę do silikonowych foremek do muffinek.
  7. Jeśli używasz blachy do muffinek, nie zapomnij natłuścić lub spryskać blachy olejem.
  8. Ugnieć ciasto jak najgłębiej, żeby muffinki się nie rozpadły.
  9. Jeśli chcesz, możesz posypać je tartym serem, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze.
  10. Piecz muffinki w 230 stopniach przez 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku.
  11. Odstaw muffinki do ostygnięcia na około 10 minut, następnie wyjmij je z foremek i podawaj z sosem pomidorowym lub bez.
Czas przygotowania35 minut
Porcje12 porcji
Wartości odżywcze /
Kalorie38 Kcal
Węglowodany1 g
Błonnik0 g
Białko4 g
Tłuszcz2 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze