Lekkie muffinki kalafiorowe o smaku pizzy
Dla smażonego kalafiora warto żyć. Jeśli uwielbiasz zapach świeżego kalafiora, przywodzący na myśl kwitnący ogród warzywny, ten przepis z pewnością Ci się spodoba. Kalafior to warzywo o wielu twarzach, a te zdrowe muffinki kalafiorowe o smaku pizzy są na to świetnym dowodem.
Nie miałam ochoty na wymyślanie kolejnej kalafiorowej klasyki. Chciałam czegoś zdrowego, szybkiego i smacznego, ale także niecodziennego. Kalafior to zbilansowane odżywczo warzywo, które dostarcza ciału niezbędnych składników odżywczych, wspomaga system odpornościowy i dobrze działa na trawienie. Jego niska zawartość węglowodanów jest świetna, jeśli ciężko pracujesz, przygotowując swoje ciało na sezon bikini.
W połączeniu z serkiem wiejskim lub twarożkiem kalafior tworzy gładką i delikatną mieszankę, którą można z łatwością doprawić do smaku grzybami i szynką. Wypieczone na złoto muffinki dosłownie rozpuszczają się w ustach — wiem, co mówię.
W dodatku ten przepis zawiera niezbędną ilość białka, więc jest nie tylko smaczny, ale i pożywny. Te muffinki kalafiorowe przekonają Cię się, że nawet pizza może być zupełnie zdrowym i pysznym obiadem, którym można się cieszyć bez wyrzutów sumienia, nawet w tak niecodziennej formie. Te niskokaloryczne muffinki o smaku pizzy mogą być podawane bez dodatków, ale można je także polać domowym sosem pomidorowym. Żeby przygotować sos, wystarczy wymieszać pomidory z oregano i solą.
Ten przepis świetnie sprawdza się także jako satysfakcjonująca przekąska dla gości, którzy po spróbowaniu tego pysznego kalafiorowego dania z pewnością zaczną Cię regularnie odwiedzać.
Składniki
- ½ średniej wielkości kalafiora
- 8 łyżek serka wiejskiego lub twarogu
- 2 jajka
- grzyby, szynka (do smaku)
- 30g tartego sera
- pieprz, oregano, czosnek granulowany (do smaku)
Przygotowanie
- Pokrój połowę główki kalafiora na małe kawałki — tak małe, jak to możliwe.
- Możesz je pokroić za pomocą noża lub rozdrobnić w blenderze.
- Przełóż pokrojonego kalafiora do miski i dodaj jajka, serek wiejski lub twaróg.
- Jeśli chcesz dodać grzyby, podsmaż je na oliwie na patelni i dodaj do mieszanki z kalafiora.
- Dodaj pokrojoną szynkę i przyprawy do smaku.
- Przełóż mieszankę do silikonowych foremek do muffinek.
- Jeśli używasz blachy do muffinek, nie zapomnij natłuścić lub spryskać blachy olejem.
- Ugnieć ciasto jak najgłębiej, żeby muffinki się nie rozpadły.
- Jeśli chcesz, możesz posypać je tartym serem, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze.
- Piecz muffinki w 230 stopniach przez 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Odstaw muffinki do ostygnięcia na około 10 minut, następnie wyjmij je z foremek i podawaj z sosem pomidorowym lub bez.
Czas przygotowania | 35 minut | |
Porcje | 12 porcji |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 38 Kcal | |
Węglowodany | 1 g | |
Błonnik | 0 g | |
Białko | 4 g | |
Tłuszcz | 2 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruNiskokalorycznePrzepisy na obiad i lunchPrzekąskiBezglutenoweBez dodatku orzechówWarzywaPrzepisy z warzywami na obiad i lunchPrzepisy na śniadania wysokobiałkowePrzepisy na śniadania niskotłuszczoweNiskokaloryczne przepisy na śniadanieNiskokaloryczne przepisy na obiad i lunchNiskokaloryczne przepisy na przekąski w celu utraty wagiWysokobiałkowe przepisy z jajkamiNiskokaloryczne przepisy z jajami na utratę wagiPrzepisy low carb z warzywamiNiskokaloryczne przepisy z warzywami na utratę wagiBezglutenowe przepisy z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!