Kawałki piersi z indyka w kremowym sosie pomidorowym
Spróbuj przygotować te zdrowe kawałki piersi z indyka w pysznym, kremowym sosie pomidorowym na lunch lub obiad — to uczta nie tylko dla Twojego brzucha, ale i całego ciała. Ten przepis jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy, ponieważ zawiera zaledwie 3g węglowodanów w porcji.
To jeden z moich ulubionych przepisów z mięsem z indyka. W piersi z indyka, podobnie jak piersi z kurczaka, znajdziesz niewiele węglowodanów, tłuszczu i kalorii, a jednocześnie dużo białka, dzięki czemu to świetny składnik diet odchudzających i nie tylko. Nasyci Cię, bez dostarczania Twojemu ciału ogromnych ilości kalorii.
W tym fit daniu znajdziesz interesujące połączenie przypraw takich jak imbir, cynamon, czarny pieprz, czerwona papryka i kolendra. Aby złagodzić nieco sos pomidorowy, dodaj do niego jogurt o co najmniej 3% zawartości tłuszczu, inaczej może tworzyć grudki. Możesz także dodać do mięsa nieco tartego sera, na przykład mozzarelli.
Polecam podawanie tego dania z indyka z ryżem, komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskusem. Jeśli zależy Ci na małej ilości węglowodanów w całym daniu, możesz też przygotować „ryż” z kalafiora, który świetnie komponuje się z tym przepisem.
Składniki
- 500g piersi z indyka (lub piersi z kurczaka)
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli morskiej (polecam tę)
- szczypta cynamonu
- sok z ½ cytryny
- 170g jogurtu naturalnego
- 100g tartego sera (do wyboru)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- woda (jeśli potrzeba)
Przygotowanie
- Pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na maśle, aż się zabrązowi.
- Dodaj pokrojone kawałki piersi z indyka, przyprawy i sól.
- Przykryj garnek i duś mięso przez około 20 minut na średnim ogniu, sprawdzając co jakiś czas, czy się nie przypala.
- Po około 20 minutach wlej do garnka przecier pomidorowy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny, dokładnie zamieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Jeśli jest taka potrzeba, dodaj wody.
- Następnie dodaj tarty ser, pozwól mu się rozpuścić i zdejmij garnek z ognia.
- Na koniec dodaj jogurt lub kwaśną śmietanę. Podawaj z ryżem, kaszą bulgur, kuskusem lub komosą ryżową.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 170 Kcal | |
Węglowodany | 3 g | |
Błonnik | 0 g | |
Białko | 25 g | |
Tłuszcz | 6 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinoweLow CarbNiskotłuszczoweNiezawierające jajekKomosa ryżowaPrzepisy bezglutenowe na lunch i obiadPrzepisy na lunch i obiady niskowęglowodanowePrzepisy na lunch i obiad bez jajekWysokobiałkowe przepisy na obiad i lunchNisko-tłuszczowe przepisy na obiad i lunchZdrowe przepisy z kurczakiem na lunch i obiadWysokobiałkowe przepisy z kurczakaPrzepisy z kurczaka low carbBezglutenowe przepisy z kurczakaNiskokaloryczne przepisy z kurczaka na utratę wagiZdrowe, bezglutenowe przepisy z komosą ryżowąWysokobiałkowe przepisy z kuskusemNiskokaloryczne przepisy z ryżem na utratę wagiNiskowęglowodanowe przepisy z ryżemJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!