Domowe musli z płatków owsianych, kaszy gryczanej i komosy ryżowej
Jeśli lubisz chrupiące pieczone musli, z pewnością pokochasz ten prosty przepis na zdrowe domowe musli. Jest to wspaniały i wartościowy odżywczo posiłek, w którym możesz użyć kaszy gryczanej, płatków owsianych, komosy ryżowej i nasion chia. Uzyskasz domowe danie bez nadmiernej ilości cukru i bez żadnych konserwantów. Musli ma konsystencję chrupiących kawałeczków - to za sprawą oleju kokosowego i musu jabłkowego w połączeniu z białkowym proszkiem lub mlekiem w proszku. Ten przepis na śniadanie jest wart wypróbowania!
Uwielbiam musli, ale produkty oferowane w sklepach przerażają mnie szaleńczo wysoką zawartością cukru, tłuszczu, konserwantów, a czasem także różnych barwników. Dlatego postanowiłam przygotować musli pieczone w domu i muszę się pochwalić, że jeszcze nigdy jadłam tak pysznego musli. Oprócz tego przepisu, polecam również wypróbowanie tego musli domowej roboty: Chrupiąca pieczona granola (bezolejowa i bezcukrowa) .
Przygotowanie musli jest dość łatwe, po prostu włóż je do piekarnika i mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Możesz dorzucić kilka swoich ulubionych składników i tyle słodzika, ile chcesz. Już samo użycie dobrej jakości miodu zamiast cukru to ogromna poprawa. Możesz także regulować ilość użytych składników. Jestem przekonana, że gdy raz spróbujesz przygotować własne domowe zdrowe musli, będziesz to robić regularnie, zwłaszcza jeśli w domu masz fanów słodkiego śniadania. Jedzenie powinno być przecież smaczne, ale także korzystne dla naszego ciała i zdrowia.
Zdrowe domowej roboty musli świetni smakuje samo, ale jest też pyszne z mlekiem, zwłaszcza z mlekiem roślinnym, takim jak mleko kokosowe lub migdałowe.
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych (polecam te)
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1/4 szklanki komosy ryżowej (polecam tę)
- 3 łyżki nasion chia (polecam te)
- 5 łyżek proszku proteinowego (lub mleka w proszku)
- 3-4 łyżki roztopionego oleju kokosowego (polecam ten)
- 3 łyżki musu jabłkowego
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- rodzynki, żurawina, orzechy, kawałki ciemnej czekolady (do smaku) (polecam te)
Przygotowanie
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
- Następnie rozłóż je cienką warstwą na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piecz musli przez 35-45 minut w 165 stopniach Celsjusza, sprawdzając i mieszając co 10 minut.
- Jeśli masz mocny piekarnik, a musli zaczyna się przypalać, wyjmij je po 30-35 minutach.
- Odstaw blachę, aby upieczone musli ostygło, gdy jest jeszcze na blasze (stwardnieje), a następnie podziel je na drobne kawałki i przełóż do szczelnego pojemnika.
Czas przygotowania | 50 minut | |
Porcje | 5 porcji |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 280 Kcal | |
Węglowodany | 30 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 11 g | |
Tłuszcz | 12 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinowePrzepisy wegetariańskiePrzepisy na śniadaniaBez-mleczneNiezawierające jajekNasiona chiaOwiesKomosa ryżowaPrzepisy na śniadanie z płatkami owsianymiPrzepisy na przekąski wysokobiałkoweWysoko-błonnikowe przepisy z płatków owsianychJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!