Chrupiąca pieczona granola (bezolejowa i bezcukrowa)
Na pewno zgodzisz się ze mną, że domowa granola (nazywana także pieczonym muesli) jest najlepsza. A jej zdrowsza i bardziej dietetyczna wersja niż w sklepie to już w ogóle rewelacja. Poza tym ten wspaniały zapach, który wypełnia całe mieszkanie podczas jej pieczenia, jest nie do opisania.
Muszę przyznać, że pieczone muesli to moje ulubione śniadanie, jeśli się dokądś spieszę — czyli dość często. Dlatego w prawie każdy weekend przygotowuję zdrową granolę na kolejny tydzień. Nie muszę wtedy rano niczego gotować, po prostu mieszam ją z jogurtem, jem śniadanie w 3 minuty i mogę spokojnie ruszać dalej. W dodatku w próżniowym pudełku granola pozostaje chrupka przez cały tydzień.
Ta bezcukrowa i bezolejowa pieczona granola jest po prostu wspaniała. Poza tym jest chrupiąca, chociaż nie zawiera żadnego oleju, cukru ani miodu. Zamiast tego w przepisie znajdziesz mus jabłkowy, który sprawia, że granola trzyma się razem, ale ma mniejszą zawartość tłuszczu, cukru i kalorii niż jej klasyczna wersja. Sama najbardziej lubię ją jeść z jogurtem, mlekiem kokosowym lub bez żadnych dodatków.
Przygotuj zdrową, domową, pieczoną granolę, która jest jeszcze zdrowsza i bardziej chrupiąca, a do tego smakuje lepiej niż niektóre kupne produkty. W środku znajdziesz tylko zdrowe składniki, bez konserwantów i cukrów prostych. W dodatku połączenie pieczonych płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców w tych małych, chrupiących kawałkach jest po prostu nieziemskie. Możesz nawet dodać do niej odżywkę białkową o dowolnym smaku, żeby zwiększyć zawartość białka w tym przepisie.
Na mojej stronie znajdziesz kilka świetnych przepisów na domową granolę, jednak ten jest najbardziej dietetyczny.
Po upieczeniu zostaw granolę do ostygnięcia na blaszce, żeby dobrze stwardniała.
Składniki
- ½ szklanki orzechów (migdałów, orzechów pekan, nerkowców, orzechów laskowych) (polecam te)
- 50g żurawiny (lub rodzynków)
- 4 łyżki musu jabłkowego
- 2 szklanki płatków owsianych (polecam te)
- inne suszone owoce lub drobne kawałki ciemnej czekolady (do smaku)
- odżywka białkowa (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu (polecam ten)
Przygotowanie
- Pokrój orzechy na mniejsze kawałki, żeby mogły łatwiej połączyć się z innymi składnikami.
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
- Przełóż mieszankę na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Mieszanka powinna stanowić całość. Im cieńsza warstwa, tym bardziej chrupiąca będzie granola.
- Piecz granolę w 160 stopniach przez 30-35 minut, aż się zazłoci. Uważaj, żeby jej nie spalić.
- Jeśli po 35 minutach granola nie będzie wystarczająco chrupka, połam ją na kawałki, podwyższ temperaturę pieczenia do 180 stopni i piecz przez kolejne 5 minut.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 295 Kcal | |
Węglowodany | 35 g | |
Błonnik | 7 g | |
Białko | 9 g | |
Tłuszcz | 12 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
NiskotłuszczowePrzepisy wegetariańskiePrzepisy na śniadaniaBez-mleczneNiezawierające jajekOwiesPrzepisy na śniadanie z płatkami owsianymiPrzepisy na przekąski nisko-tłuszczoweWysoko-błonnikowe przepisy z płatków owsianychZdrowe, bez-cukrowe przepisy z płatkami owsianymiNisko-tłuszczowe przepisy z płatkami owsianymiZdrowe przepisy wegańskie z płatkami owsianymiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!