Bezglutenowy quiche (kisz) ze szpinakiem
Przygotowując ten przepis, wróciłam po prostu myślami do swojego dzieciństwa. Jeśli Tobie też szpinakowy quiche miło się z czymś kojarzy, ten przepis z pewnością wzbogaci Twoją wyobraźnię o pyszne, zdrowe smaki, a także da Ci wspaniałą radość przygotowywania.
Ten szpinakowy quiche wywodzi się z Francji, co można zauważyć już po jego nazwie. Ponieważ to naród znany z uwielbienia dla dobrego jedzenia i wina, obiadowe quiche były tradycyjnie przygotowywane z ciasta chlebowego, a później zaczęto do nich wykorzystywać jego delikatniejsze warianty, takie jak na przykład ciasto francuskie. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na zdrowy, całkowicie bezmączny quiche, który jest także bezglutenowy.
Ten przepis na bezglutenowy szpinakowy quiche jest pełen zdrowych składników, wśród których główną rolę odgrywa prawdopodobnie najbardziej odżywcze warzywo z mnóstwem witamin — szpinak — oraz strażnik szczupłej sylwetki wzbogacony w wapń i niezbędną dawkę białka — serek wiejski. Możesz go także wymieszać z innym, dowolnym serem — mnie najbardziej smakuje w tym przepisie tarta mozzarella. To pyszne ciasto szpinakowe jest także niskokaloryczne i niskowęglowodanowe, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako danie odchudzające.
Ten przepis spodoba Ci się także, jeśli masz ochotę na wspaniałe źródło antyoksydantów — kukurydzę i małe, poręczne, ubogie w węglowodany grzyby. Ten zdrowy, bezmączny szpinakowy quiche można przygotować już w mniej niż pół godziny i podawać jako prawdziwy przysmak dla znajomych lub jako zdrowy, bogaty w białko obiad.
Składniki
- ½ cebuli
- 200g grzybów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (polecam tę)
- 4 szklanki świeżego szpinaku
- 1 szklanka serka wiejskiego
- 4 jajka
- ½ szklanki startego sera
- czarny pieprz
- czerwona papryka w proszku
- sól do smaku (polecam tę)
Przygotowanie
- Na patelni, na małym ogniu podsmaż cebulę na łyżce oliwy, a następnie dodaj pokrojone grzyby.
- Gotuj około 3 minut, a następnie dodaj szpinak.
- Mieszaj, aż szpinak odda wodę i gotuj go, aż woda odparuje.
- Kiedy mieszanka będzie sucha, zdejmij ją z ognia.
- W misce wymieszaj jajka z serkiem wiejskim, startym serem i przyprawami.
- Dodaj szpinak i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Wlej ciasto do formy do pieczenia lub innego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
- Piecz w 174 stopniach Celsjusza przez 30 minut, aż wierzch quiche zbrązowieje.
- W zależności od upodobania możesz również dodać do quiche pomidory, oliwki, ser kozi, kukurydzę, szparagi lub gotowane mięso.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 6 kawałków |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 101 Kcal | |
Węglowodany | 3 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 7 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinoweLow CarbPrzepisy wegetariańskiePrzepisy na śniadaniaJajkoPrzepisy na śniadania o niskiej zawartości węglowodanówBezglutenowe przepisy na śniadaniaPrzepisy bezglutenowe na lunch i obiadPrzepisy na lunch i obiady niskowęglowodanowePrzepisy na śniadania z jajkiemWysokobiałkowe przepisy na obiad i lunchPrzepisy na przekąski wysokobiałkowePrzepisy na przekąski low carbPrzepisy na przekąski bezglutenoweNiskowęglowodanowe przepisy z jajamiZdrowe bezglutenowe przepisy z jajamiWysoko-proteinowe przepisy z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!