Bezglutenowa roladka z kalafiora
Pyszna obiadowa roladka kalafiorowa bez mąki. Możesz wypełnić ją dowolnym nadzieniem, ale polecam wypróbować to opisane w przepisie. Jest naprawdę smaczne!
Roladki można przyrządzać na wiele sposobów. Myśląc nad tym przepisem, chciałam zamienić ten słodki deser w pełnowartościowy posiłek. Tę szybką i prostą, bezglutenową roladkę kalafiorową można wypełnić zdrową mieszanką sera, przecieru z pomidorów, szynki i oliwek. Wszystkim miłośnikom zdrowego stylu życia i fitnessu z pewnością spodoba się jej wysoka zawartość białka.
Ta nadziewana roladka z ciasta kalafiorowego jest prosta w przygotowaniu, a jej smak to po prostu poezja. Wszystko w jednym, to lubię najbardziej. Na pierwszy rzut oka niepozorny kalafior zawiera wiele witamin i można z niego stworzyć prawie każde danie. To wspaniały strażnik Twojej szczupłej figury, a jeśli starasz się zrzucić wagę, możesz go jeść tyle, ile tylko chcesz.
Ta bezmączna roladka z łatwością nasyci Twoich gości, a w dodatku możesz wypełnić ją dowolnym nadzieniem, wystarczy, że użyjesz swojej wyobraźni. Możesz podawać ją na ciepło, złotą i chrupiącą, ale świetnie sprawdzi się również w zimnym bufecie. Doskonale zastąpi także klasyczną poranną lub popołudniową przekąskę. Wypróbuj mój zdrowy przepis na nadziewaną roladkę z ciasta kalafiorowego i daj mi znać, jak Ci smakowała.
Składniki
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 50g tartej mozzarelli
- ½ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
- ½ łyżeczki oregano
- ⅓ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- Nadzienie:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 50g tartego sera
- 100g wysokiej jakości szynki
- oliwki (do smaku)
Przygotowanie
- Umyj kalafiora, podziel na kwiatostany i gotuj na parze przez około 8 minut.
- Włóż ugotowane kwiatostany do blendera i dokładnie wymieszaj.
- Zawiń drobno poszatkowanego kalafiora w ścierkę lub ręcznik i odsącz go tak bardzo, jak to możliwe.
- W misce wymieszaj osuszonego kalafiora z mozzarellą, jajkiem i przyprawami.
- Rozprowadź ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj je na kształt wąskich prostokątów.
- Piecz w 220 stopniach przez 10 minut.
- Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika, polej przecierem pomidorowym, posyp serem, szynką i oliwkami.
- Chwytając za krańce papieru do pieczenia złóż brzegi ciasta tak, aby nakładały się na siebie na środku.
- Szczep ze sobą brzegi.
- Możesz obrócić roladkę, żeby nadać jej ładniejszy kształt.
- Piecz roladkę z nadzieniem przez dodatkowe 12-15 minut, aż się zazłoci.
- Zanim pokroisz, odstaw do ostygnięcia.
Czas przygotowania | 45 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 308 Kcal | |
Węglowodany | 9 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 28 g | |
Tłuszcz | 17 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruNiskokalorycznePrzepisy na obiad i lunchPrzekąskiBezglutenoweBez dodatku orzechówWarzywaPrzepisy z warzywami na obiad i lunchNiskokaloryczne przepisy na obiad i lunchNiskokaloryczne przepisy na przekąski w celu utraty wagiWysokobiałkowe przepisy z jajkamiNiskokaloryczne przepisy z jajami na utratę wagiPrzepisy low carb z warzywamiNiskokaloryczne przepisy z warzywami na utratę wagiBezglutenowe przepisy z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!