Zdrowy waniliowy ryż na mleku z mango
Prosty zdrowy ryż na mleku o egzotycznym smaku. Wypróbuj go jako deser, śniadanie, słodkie danie główne lub pyszną i zdrową przekąskę. Jeżeli masz dosyć zwykłego ryżu na mleku, zdecydowanie posmakuje Ci ta wersja z mango i wanilią.
Zdrowy waniliowy ryż na mleku z mango jest prosty w przygotowaniu i potrzebujesz tylko kilku składników. Jeżeli chcesz zwiększyć ilość białka w przepisie możesz dodać miarkę waniliowego białka w proszku (polecam ten) .
Mango to owoc, który jest szczególnie odpowiedni dla kobiet. Dobrze wpływa na skórę i włosy, co docenią wszystkie kobiety. Ma też pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i hormony, co jest o wiele trudniejsze do utrzymania, zwłaszcza dla kobiet, które mają w domu małe dzieci :) Dlatego uważam, że my, drogie panie, powinnyśmy włączyć mango do diety. W tym ryżu na mleku polecam podzielić mango i zmiksować połowę, a następnie wymieszać ją z ryżem, aby całe danie miało smak mango. Drugą połowę najlepiej pokroić na małe kawałki i dodać do ryżu. Dzięki temu małe kawałki mango będą miłą niespodzianką, a cały posiłek będzie jeszcze przyjemniejszy.
Ryż na mleku jest bezglutenowy, nie potrzebujesz nawet jajek do tego przepisu, a dzięki mleku kokosowemu lub migdałowemu oraz innemu słodzikowi niż miód, łatwo możesz przygotować też wersję wegańską. Ten ryż na mleku ma mało tłuszczu i jest dobry na diecie, ale jednocześnie już jedna porcja Cię nasyci. Zdecydowanie warto wypróbować ten zdrowy, waniliowy ryż na mleku z mango.
1 szklanka = 250 ml
Składniki
- 1 szklanka brązowego ryżu (lub innego) (polecam ten)
- 3 szklanki mleka migdałowego/kokosowego/krowiego
- 2-3 łyżki miodu (lub stewii do smaku)
- 1 laska wanilii
- 2 mango
- prażone wiórki kokosowe (opcjonalnie) (polecam tę)
Przygotowanie
- W garnku przykryj ryż mlekiem i gotuj do miękkości (około 15 minut).
- Gdy ryż będzie gotowy, dodaj miód i ziarna wanilii.
- Mango umyj, a potem zmiksuj lub potnij na małe kawałki.
- Wymieszaj mango z ryżem.
- Możesz posypać gotowe danie wiórkami kokosa.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 281 Kcal | |
Węglowodany | 56 g | |
Błonnik | 7 g | |
Białko | 6 g | |
Tłuszcz | 2 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bogate w błonnikNiskokaloryczneWeganizmPrzepisy na obiad i lunchPrzekąskiBezglutenoweBez dodatku orzechówKokosRyżPrzepisy na śniadania wegańskiePrzepisy na śniadania bez nabiałuPrzepisy na lunch i obiad bez nabiałuPrzepisy na obiad i lunch z ryżemPrzepisy na śniadania niskotłuszczoweNiskokaloryczne przepisy na śniadaniePrzepisy na śniadanie z wysoką zawartością błonnikaPrzepisy na śniadanie bez jajekNiskokaloryczne przepisy na obiad i lunchPrzepisy wegetariańskie na lunch i obiadPrzepisy na desery nisko-tłuszczowePrzepisy na desery bez nabiałuZdrowe przepisy na desery bez orzechówZdrowe przepisy na desery z kokosemNiskokaloryczne przepisy na przekąski w celu utraty wagiZdrowe przepisy na przekąski wegańskieBezglutenowe przepisy z ryżemZdrowe przepisy wegańskie z ryżemJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!