Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowy waniliowy ryż na mleku z mango

Zdrowy waniliowy ryż na mleku z mango

Prosty zdrowy ryż na mleku o egzotycznym smaku. Wypróbuj go jako deser, śniadanie, słodkie danie główne lub pyszną i zdrową przekąskę. Jeżeli masz dosyć zwykłego ryżu na mleku, zdecydowanie posmakuje Ci ta wersja z mango i wanilią.

Zdrowy waniliowy ryż na mleku z mango jest prosty w przygotowaniu i potrzebujesz tylko kilku składników. Jeżeli chcesz zwiększyć ilość białka w przepisie możesz dodać miarkę waniliowego białka w proszku (polecam ten) .

Mango to owoc, który jest szczególnie odpowiedni dla kobiet. Dobrze wpływa na skórę i włosy, co docenią wszystkie kobiety. Ma też pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i hormony, co jest o wiele trudniejsze do utrzymania, zwłaszcza dla kobiet, które mają w domu małe dzieci :) Dlatego uważam, że my, drogie panie, powinnyśmy włączyć mango do diety. W tym ryżu na mleku polecam podzielić mango i zmiksować połowę, a następnie wymieszać ją z ryżem, aby całe danie miało smak mango. Drugą połowę najlepiej pokroić na małe kawałki i dodać do ryżu. Dzięki temu małe kawałki mango będą miłą niespodzianką, a cały posiłek będzie jeszcze przyjemniejszy.

Ryż na mleku jest bezglutenowy, nie potrzebujesz nawet jajek do tego przepisu, a dzięki mleku kokosowemu lub migdałowemu oraz innemu słodzikowi niż miód, łatwo możesz przygotować też wersję wegańską. Ten ryż na mleku ma mało tłuszczu i jest dobry na diecie, ale jednocześnie już jedna porcja Cię nasyci. Zdecydowanie warto wypróbować ten zdrowy, waniliowy ryż na mleku z mango.

1 szklanka = 250 ml

Składniki

  • 1 szklanka brązowego ryżu (lub innego) (polecam ten)
  • 3 szklanki mleka migdałowego/kokosowego/krowiego
  • 2-3 łyżki miodu (lub stewii do smaku)
  • 1 laska wanilii
  • 2 mango
  • prażone wiórki kokosowe (opcjonalnie) (polecam tę)

Przygotowanie

  1. W garnku przykryj ryż mlekiem i gotuj do miękkości (około 15 minut).
  2. Gdy ryż będzie gotowy, dodaj miód i ziarna wanilii.
  3. Mango umyj, a potem zmiksuj lub potnij na małe kawałki.
  4. Wymieszaj mango z ryżem.
  5. Możesz posypać gotowe danie wiórkami kokosa.
Czas przygotowania25 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie281 Kcal
Węglowodany56 g
Błonnik7 g
Białko6 g
Tłuszcz2 g