Zdrowy gulasz szegedyński z pierogiem z mąki pełnoziarnistej
Gulasz szegedyński to jeden z najbardziej tradycyjnych przepisów kuchni węgierskiej. Jego oryginalna wersja jest jednak dość ciężkostrawna i nie ma najlepszych wartości odżywczych. Zmodyfikowałam ją, aby stworzyć zdrowszy i bardziej dietetyczny przepis, który naprawdę posmakował moim domownikom, więc muszę się nim z wami podzielić. Tym gulaszem szegedyńskim możesz się cieszyć nawet podczas diety.
W porównaniu z jego tradycyjną wersją mój zmodyfikowany gulasz szegedyński zawiera więcej białka i błonnika oraz mniej kalorii i tłuszczu. Klasyczny przepis wykorzystuje wieprzowinę, ale ponieważ to mięso jest zbyt tłuste i nie należy do najzdrowszych, zastąpiłam je piersią z indyka (jeśli chcesz, możesz też wykorzystać pierś z kurczaka). Obie są bogate w białko i zawierają mało tłuszczu.
Ten fit gulasz szegedyński może być podawany z domowym pierogiem z mąki pełnoziarnistej, którego przygotowanie jest o wiele łatwiejsze, niż myślisz — może mogę Cię do niego przekonać. Aby zagęścić sos, użyj jogurtu greckiego zawierającego co najmniej 3% tłuszczu, inaczej może się zbijać. Dzięki wykorzystaniu jogurtu greckiego ta wersja gulaszu ma wysoką zawartość białka.
Zainspiruj się i wypróbuj ten pyszny i zdrowy gulasz szegedyński.
Składniki
- 1kg kiszonej kapusty
- 700g piersi z indyka (lub piersi z kurczaka)
- 1 duża cebula
- jogurt grecki (nie niskotłuszczowy)
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżka mielonej, czerwonej papryki
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
- Pieróg:
- 500g mąki pełnoziarnistej (polecam tę)
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy (polecam tę)
- 300 do 400ml letniej wody
- ½ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj pierogi.
- Zrób zakwas z 200ml wody, drożdży oraz miodu i odstaw na 10 minut.
- Później dodaj mąkę, resztę wody, oliwę i sól.
- Ugnieć ciasto — nie powinno kleić się do miski ani do rąk.
- Uformuj z ciasta dwa pierogi i pozwól im urosnąć w ciepłym miejscu (przez 30-45 minut).
- Gdy urosną, gotuj je na parze przez 20-25 minut.
- W większym garnku rozpuść łyżkę oliwy i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją, aż się zazłoci.
- Dodaj mięso pokrojone na kawałki.
- Na chwilę zdejmij garnek z ognia i dodaj pieprz oraz mieloną paprykę.
- Dokładnie wymieszaj i z powrotem postaw garnek na ogniu, przykryj go i duś mięso przez około 20 minut.
- Mieszaj co jakiś czas i jeśli mięso będzie się przypalać, dodaj wody (im mniej, tym lepiej).
- Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj opłukanej kapusty kiszonej i zamieszaj.
- Pozwól kapuście z mięsem dusić się przez 10 minut.
- Kiedy kapusta będzie miękka, zdejmij garnek z ognia.
- Przed jedzeniem dodaj do nałożonej porcji jogurtu greckiego — gulasz będzie gęstszy i delikatniejszy. Nie dodawaj go podczas gotowania, ponieważ mogłyby pojawić się grudki. Nie polecam używania niskotłuszczowego jogurtu; najlepszy będzie taki zawierający 3% tłuszczu lub więcej.
Czas przygotowania | 70 minut | |
Porcje | 6 porcji |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 475 Kcal | |
Węglowodany | 61 g | |
Błonnik | 15 g | |
Białko | 33 g | |
Tłuszcz | 7 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinoweNiskotłuszczoweNiezawierające jajekPrzepisy na lunch i obiad bez jajekWysokobiałkowe przepisy na obiad i lunchNisko-tłuszczowe przepisy na obiad i lunchZdrowe przepisy z kurczakiem na lunch i obiadWysokobiałkowe przepisy z kurczakaNiskokaloryczne przepisy z kurczaka na utratę wagiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!