Niedzielny lunch nigdy nie był szybszy, zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Zamień ubite, obtoczone w bułce tartej i smażone na tłuszczu sznycle na te zdrowe, pieczone kotleciki marchewkowe, a gwarantuję, że żaden z zaproszonych gości nie będzie narzekał. Twój brzuch również z radością Ci podziękuje.
Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujesz tylko kilku zwykłych składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Marchewki i cebule wzbogacą kotleciki w witaminy, magnez, żelazo i wapń, co z pewnością doceni Twoje ciało i cały Twój organizm. Dodając czosnek, zwiększysz ich antybakteryjne i antywirusowe działanie, więc jeśli go lubisz, z pewnością nie musisz go żałować. Jajko zagęści konsystencję kotlecików, a do tego zapewni Ci niezbędną dawkę białka. Te zdrowe kotleciki są niskotłuszczowe i można je przygotować bez glutenu, używając mąki z ciecierzycy lub owsianej.
Zamiast smażyć je na patelni, możesz wypiec te proste kotleciki marchewkowe w piekarniku. Podawaj je z sałatką warzywną lub ziemniakami, w zależności od swoich preferencji. Możesz także podać je jako samodzielne danie z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym lub ziołowym. Pieczone kotleciki warzywne to świetna alternatywa na smaczny lunch lub zdrową i pożywną kolację.
Składniki
500g marchewek
1 cebula
2 jajka
2 ząbki czosnku
5 łyżek mąki pełnoziarnistej, owsianej lub mąki z ciecierzycy
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!