Zdrowe pączki owsiane z polewą czekoladową
Widziałam już wiele filmów z przepisami na domowe pączki i zawsze przerażała mnie niewiarygodna ilość oleju, w którym je wypiekano, podobnie jak ich długotrwałe przygotowywanie. Dlatego wymyśliłam przepis na zdrowe pączki owsiane z polewą czekoladową, żeby móc jeszcze bardziej cieszyć się pączkami, które mniej obciążają nasze ciało.
W tym przepisie na wegańskie pączki z polewą czekoladową użyłam jedynie składników, które pozostają w zgodzie z naszym organizmem. Ten przepis może być także bez problemu przygotowany przez wegan. Błonnik jest tu dumnie reprezentowany przez popularne płatki owsiane, połączone z pełnym smaku, słodkim musem jabłkowym oraz wspaniałym reprezentantem potasu — bananem. Konsystencję tych zdrowych pączków dopełnia siemię lniane, które korzystnie wpływa na nasze serce, a do tego znajdziemy w nich także prawdziwą przyprawę życia — cynamon. Uważaj, żeby nie zjeść całej polewy przed polaniem nią gotowych pączków, ponieważ to połączenie kakao, miodu (lub agawy w wersji wegańskiej) i kokosa to istna bomba smakowa. 1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml.
Zdrowe pączki owsiane z polewą czekoladową to smaczna, zdrowa i wegańska alternatywna dla klasycznych domowych pączków. Oczywiście smakują nieco inaczej, ale przyciągają uwagę i z łatwością wyeliminują Twoją ochotę na słodką przekąskę.
Jeśli ten przepis na zdrowe pączki wzbudził Twoją ciekawość, zobacz także inne przepisy na mojej stronie. Tutaj mam dla Ciebie kilka świetnych przepisów na fit pączki.
Składniki
- 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (polecam te)
- ⅓ szklanki musu jabłkowego bez cukru
- 1 dojrzały banan
- ¼ łyżki siemienia lnianego (polecam to)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżki mąki migdałowej (opcjonalnie) (polecam te)
- rodzynki, wiórki kokosowe (do smaku)
- Polewa:
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
- 3 łyżki kakao (polecam to)
- 1 łyżka miodu
- wiórki kokosowe, kolorowa posypka
Przygotowanie
- Wymieszaj ugniecionego banana z pozostałymi składnikami.
- Z otrzymanej masy zrób kulki i uformuj pączki.
- Zrób w środku dziurkę i przełóż pączki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Piecz w 180 stopniach przez 10 minut.
- Przewróć pączki na drugą stronę i piecz przez kolejne 5 minut.
- Żeby zrobić polewę, wymieszaj razem rozpuszczony olej kokosowy, kakao i miód.
- Zanurz już ostygnięte pączki w polewie i udekoruj.
Czas przygotowania | 20 minut | |
Porcje | 6 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 130 Kcal | |
Węglowodany | 17 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 4 g | |
Tłuszcz | 5 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Przepisy wegetariańskiePrzepisy na śniadaniaZdrowe deseryBez-mleczneNiezawierające jajekOwiesPrzepisy wegańskie na obiad i lunchPrzepisy na śniadanie z płatkami owsianymiPrzepisy na lunch i obiad bez jajekPrzepisy na desery niskokaloryczneZdrowe przepisy wegańskie na deseryPrzepisy na desery bez jajekZdrowe przepisy z wysoką zawartością błonnikaZdrowe desery z płatków owsianychWysoko-błonnikowe przepisy z płatków owsianychZdrowe przepisy wegańskie z płatkami owsianymiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!