Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pieczony panierowany kalafior

Pieczony panierowany kalafior

Pyszny i zdrowy pieczony panierowany kalafior z pikantnym sosem pomidorowym - salsą. Jeśli nie lubisz pikantnego jedzenia możesz pominąć salsę (lub chili/jalapeno w przepisie) i podać kalafiora z przecierem pomidorowym, wysokiej jakości keczupem albo ulubionym sosem lub dipem. Pieczony kalafior jest o wiele lżejszy od smażonego. Ta lekka, niskokaloryczna wersja ma idealny smak i zdecydowanie warto ją wypróbować.

Zapewnij dzieciom rozrywkę i pozwól, aby towarzyszyły Ci w kuchni. Panierowanie kalafiora nigdy nie było tak przyjemne. W zamykanej torebce wymieszaj wybraną mąkę z solą i wrzuć kawałek zamoczonego w jajku kalafiora. A oto zadanie dla dzieci - niech potrząsają torbą, aż kalafior będzie całkowicie pokryty mąką. Zrób z tego konkurencję, kto pierwszy skończy panierować swój kawałek! Z mąki z ciecierzycy przygotujesz bezglutenowego pieczonego, panierowanego kalafiora.

Z poniższego przepisu otrzymasz 2 duże lub 4 małe porcje. Rodzinom polecam przygotowanie podwójnej porcji. Pieczony kalafior jest o wiele bardziej lekkostrawny niż jego smażony odpowiednik, więc nie będzie Ci leżał na żołądku. Przygotuj również pikantną salsę jako dodatek lub zrób dwie - słodką i pikantną. Na pewno zgodzisz się z tym, że stanowi doskonałe uzupełnienie dla tego pieczonego kalafiora.

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 2 jajka
  • 7 łyżek mąki z ciecierzycy (lub innej mąki, lub pełnoziarnistej bułki tartej)
  • 1/2 łyżki soli morskiej
  • na sos:
  • 4 duże pomidory (drobno pokrojone)
  • 2 sprasowane ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli (drobno pokrojonej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (polecam tę)
  • sok z 1 limonki (lub 1/2 cytryny)
  • sól, czarny pieprz (do smaku)
  • chili/jalapeno (do smaku)
  • świeża kolendra lub pietruszka do przyprawiania

Przygotowanie

  1. Podziel kalafior na różyczki, opłucz je i zanurz w rozmieszanym jajku.
  2. W zamykanej torebce wymieszaj wybraną mąkę z solą i umieść w niej różyczki kalafiora.
  3. Kilka razy potrząśnij torebką, aż kalafior pokryje się mąką z każdej strony, następnie ostrożnie go wyjmij i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz kalafiora przez 40 minut w 200°C.
  5. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki na salsę na gładką masę.
Czas przygotowania55 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie380 Kcal
Węglowodany39 g
Błonnik17 g
Białko20 g
Tłuszcz13 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze