Niskokaloryczna pizza z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce
Pyszna, zdrowa, niskokaloryczna pizza z tuńczykiem i awokado z jajkiem w koszulce o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów. Doskonała na śniadanie, lunch lub kolację, smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze ciepła. Ta zdrowa pizza z tuńczykiem to jeden z moich ulubionych przepisów fitness.
Ciasto na tę pizzę robi się - nieco nietypowo - z tuńczyka, jajek, wody i mąki z ciecierzycy, dzięki czemu jest ona daniem całkowicie bezglutenowym. Jeśli jednak nie masz w domu mąki z ciecierzycy, możesz ją zastąpić inną mąką, aby zachować odpowiednią konsystencję ciasta. Na upieczony spód pizzy nałóż purée z awokado, a jej wierzch udekoruj ugotowanym jajkiem w koszulce i suszonymi pomidorami. Zaufaj mi, ten zdrowy posiłek smakuje jeszcze lepiej niż wygląda! Oprócz doskonałego smaku, można po nim również oczekiwać wyjątkowych wartości odżywczych. Ta niskokaloryczna pizza to bogactwo białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Z jednej pizzy wychodzą 2 porcje stanowiące solidny posiłek, ale jeśli jesteś bardzo głodny, to oczywiście możesz sobie pozwolić na zjedzenie całej pizzy bez wyrzutów sumienia.
Już 1 porcja tej zdrowej nisko-węglowodanowej pizzy jest bardzo bogata w selen, fosfor, cynk, witaminy z grupy B, żelazo, magnez i witaminy D, A i E.
Jeśli lubisz pizzę i dania z tuńczyka w jakikolwiek innej formie, spróbuj tej ciekawej wersji bogatej w białko, na pewno Cię nie zawiedzie.
Składniki
- 150 g tuńczyka w sosie własnym (polecam tego)
- 2 jajka
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (lub innej)
- szczypta soli morskiej
- pieprz (do smaku)
- Wierzch pizzy:
- 1 awokado
- 1 jajko
- szczypta pieprzu
- suszone pomidory (opcjonalnie)
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj tuńczyka odsączonego z sosu, 2 jajka, wodę, mąkę z ciecierzycy (lub dowolną inną), sól i pieprz.
- Wyłóż ciasto na okrągłą blachę (o średnicy około 22 cm) wyłożoną pergaminem lub spryskaną olejem.
- Piecz ciasto przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż nabierze złotego koloru.
- W małej misce rozgnieć awokado widelcem.
- Dodaj szczyptę zmielonego czarnego pieprzu.
- Rozłóż puree z awokado na upieczonej pizzy.
- Na koniec przygotuj jajko w koszulce. W niewielkim garnku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz płomień do minimum, aby woda przestała wrzeć.
- Zamieszaj wodę, aby utworzyć delikatny wir, a następnie powoli wbij jajko do środka.
- Gotuj je przez 3-4 minuty.
- Następnie wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na środku pizzy i delikatnie pokrój.
- Aby uzyskać najlepszy efekt, używaj jak najświeższych jaj.
- Na koniec możesz udekorować pizzę suszonymi pomidorami.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 411 Kcal | |
Węglowodany | 15 g | |
Błonnik | 7 g | |
Białko | 33 g | |
Tłuszcz | 24 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruBogate w błonnikPrzepisy na obiad i lunchBezglutenoweBez dodatku orzechówTuńczykPrzepisy na śniadania bez nabiałuPrzepisy na lunch i obiad bez nabiałuPrzepisy z tuńczykiem na lunch i obiadPrzepisy na śniadania wysokobiałkowePrzepisy na śniadanie z wysoką zawartością błonnikaZdrowe i niskowęglowodanowe przepisy z tuńczykiemBezglutenowe przepisy z awokadoPrzepisy z awokado low carbWysokobiałkowe przepisy z jajkamiBezglutenowe przepisy z tuńczykiemJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!