Najlepszy dietetyczny sernik kokosowy
Z entuzjazmem ogłaszam, że ten dietetyczny sernik kokosowy jest jednym z najlepszych ciast kokosowych, jakie kiedykolwiek jadłam. Jeżeli Ty również kochasz kokosa i sernik, to musisz go spróbować!
Mleko kokosowe, którego używamy w przepisie, zapewnia delikatny kokosowy smak. Nie zapomnij jednak włożyć go do lodówki dzień wcześniej, ponieważ wykorzystasz tylko górną, stałą część, która powstanie po kilku godzinach w lodówce. Jeżeli chcesz zwiększyć zawartość białka w serniku możesz również użyć kokosowego białka w proszku, które jeszcze bardziej wzmocni wspaniały kokosowy smak. Nie martw się, jeżeli nie masz białka kokosowego, wciąż możesz przygotować sernik. Ten zdrowy sernik może przygotować nawet całkowity laik, ponieważ jest taki prosty i szybki.
W porównaniu ze zwykłym sernikiem, ten dietetyczny sernik kokosowy ma mniej kalorii i tłuszczu, ale za to więcej białka. Spód sernika nie jest zrobiony ze zmielonych ciastek. Możesz przygotować jego zdrową wersję używając płatków owsianych, migdałów, miodu i oleju kokosowego. Sernik można podać posypany kawałkami kokosa i malinami (świeżymi lub na gorąco).
Jeżeli spróbujesz tego zdrowego i prostego sernika kokosowego to koniecznie napisz mi w komentarzach, czy Ci smakował! :)
Składniki
- Na spód:
- 180 g płatków owsianych (polecam te)
- 50 g migdałów (polecam te)
- 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
- 1-2 łyżki wody
- 2 łyżki miodu/ksylitolu (polecam ten)
- Na masę:
- 400 ml mleka kokosowego (należy włożyć je do lodówki na noc - wykorzystasz tylko stałą część)
- 500 g twarogu (lub sera śmietankowego o niskiej zawartości tłuszczu)
- 200 g sera śmietankowego o niskiej zawartości tłuszczu (np. Philadelphia)
- 5-6 łyżek miodu (lub ksylitolu) (polecam ten)
- 50 g wiórków kokosowych (polecam tę)
- 2 jajka (lub 2 łyżki skrobi kukurydzianej)
- kokosowe białko w proszku (opcjonalnie, nie musisz go niczym zamieniać, a jeżeli chcesz go użyć, dodaj 30 g białka i użyj tylko 30 g wiórków kokosowych)
- 20 g wiórków kokosowych (do posypania)
Przygotowanie
- W blenderze (polecam ten) zmiksuj razem migdały i płatki owsiane na drobną mąkę.
- Dodaj roztopiony olej kokosowy, miód i, jeżeli ciasto jest zbyt kruche, dodaj też 1-2 łyżki wody.
- Wymieszaj ciasto ręką i wyłóż nim spód foremki (o średnicy około 25 cm).
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na masę. Dodaj tylko stałą część mleka kokosowego, która powstała po chłodzeniu w lodówce.
- Dokładnie wymieszaj masę, a jeżeli będą jakieś grudki, zblenduj je za pomocą blendera ręcznego.
- Wylej masę na przygotowany spód, posyp 20 g kokosa i piecz sernik przez około 50 minut w 150 stopniach (góra/dół), aż wierzch się zarumieni.
- Studź sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (zapobiegnie to pękaniu sernika), następnie przenieś go do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Czas przygotowania | 75 minut | |
Porcje | 10 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 280 Kcal | |
Węglowodany | 25 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 12 g | |
Tłuszcz | 15 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Odżywka białkowaKokosPrzepisy na desery ze sproszkowanym białkiemZdrowe przepisy na desery z kokosemWysokobiałkowe przepisy z płatkami owsianymiPrzepisy z proszkiem białkowym i płatkami owsianymiWysokobiałkowe przepisy z jajkamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!