Kulki z ciecierzycy w kakaowej posypce (bezglutenowe)
Udostępnij przepis znajomemu:
To kolejny szybki i prosty, ale bardzo smaczny przepis. Zdrowe kulki z ciecierzycy w posypce kakaowej to deser bez mąki i cukru rafinowanego, bogaty w białko, błonnik, polisacharydy, witaminy i minerały. Przygotuj ten smaczny deser z ciecierzycy, a z pewnością też się w nim zakochasz.
Te kulki z ciecierzycy obtoczone w kakao to prawdopodobnie mój pierwszy przepis, w którym wykorzystałam ciecierzycę jako podstawę słodkiego deseru. To była naprawdę dobra decyzja. Od tamtej pory oszalałam na jej punkcie i wypróbowałam mnóstwo słodkich przepisów z ciecierzycą. Ma pyszny, lekko orzechowy smak i moim zdaniem jest po prostu stworzona do deserów. Poza tym, jeśli Ci się spieszy, te niewymagające pieczenia kulki to prawdziwi zbawcy. W ciągu zaledwie 15 minut możesz przygotować smaczny i wartościowy odżywczo deser, bogaty w błonnik, witaminy i minerały.
Kulki z ciecierzycy naprawdę mogą przyjść Ci na ratunek, szczególnie po południu, kiedy większość z nas nachodzi ochota na coś słodkiego. To także idealny deser, który świetnie pasuje do kawy. Połączenie ciecierzycy, masła orzechowego i miodu jest naprawdę nieziemskie, zaufaj mi.
Żeby przygotować ten deser w wersji wegańskiej, wykorzystaj mleko roślinne i zastąp miód innym słodzikiem, na przykład syropem klonowym.
Składniki
500g gotowanej ciecierzycy (lub około 250g suchej) (polecam tę)
3 łyżki masła orzechowego własnego wyboru (bardziej dietetycznie – mus jabłkowy) (polecam to)
3 łyżki miodu
¼ szklanki mleka
3 łyżki mąki migdałowej lub kokosowej (polecam tę)
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!