Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Jabłkowo-białkowe batoniki sernikowe (bezglutenowe, bezcukrowe)

Jabłkowo-białkowe batoniki sernikowe (bezglutenowe, bezcukrowe)

Te pyszne, miękkie i niskokaloryczne batoniki białkowe smakują jak sernik, ale zawierają mało węglowodanów. W środku skrywają soczyste kawałki jabłek i delikatną nutę cynamonu. Są puszyste jak chmurki i bardzo łatwe w przygotowaniu — z pewnością je pokochasz.

Te smaczne fit batoniki białkowe są bezglutenowe i bezcukrowe, a do tego nie zawierają żadnego oleju, dzięki czemu zachowują niski poziom tłuszczu i kalorii. 1 z 5 batoników to tylko 87 kalorii, 6g węglowodanów i aż 10g białka. Nie musisz dodawać do nich żadnego cukru, ponieważ jabłka i białko w proszku wystarczająco je osłodzą. Zwykle dodaję do tego przepisu białko waniliowe i odrobinę stewii, ale jeśli chcesz, możesz poeksperymentować i wykorzystać inną ulubioną odżywkę białkową.

Te niskowęglowodanowe batoniki białkowe o smaku sernika z jabłkami można zabrać na dłuższą wycieczkę, do szkoły, do pracy lub na siłownię. Dobrze zaspokoją Twój głód i zapewnią Twojemu ciału odpowiednią dawkę białka, a w dodatku nacieszą Cię swoim smakiem. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie 5 składników: jajek, jogurtu, białka w proszku, jabłek i cynamonu.

  • Do pieczenia najlepiej wykorzystać koncentrat białkowy lub mieszankę koncentratu i izolatu, ponieważ wypieki z samego izolatu białkowego wychodzą zbyt suche.

Składniki

  • 1 większe jabłko
  • 2 jajka
  • 170g greckiego jogurtu
  • 30g odżywki białkowej w proszku (najlepiej waniliowej, słodzonej stewią)
  • szczypta cynamonu (polecam ten)

Przygotowanie

  1. Pokrój jabłka w drobną kostkę i podsmaż je na suchej patelni, dodając szczyptę cynamonu (ok. 3 minuty).
  2. W misce wymieszaj jogurt, jajka i odżywkę białkową. Jeśli nie używasz słodzonej odżywki w proszku, dodaj odrobinę stewii do smaku.
  3. Dodaj podsmażone jabłka i przełóż wszystko w formę do pieczenia chleba (lub inną), wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli używasz silikonowej formy, nie musisz wykładać jej papierem.
  4. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
  5. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy i pokrój.
Czas przygotowania50 minut
Porcje5 kawałków
Wartości odżywcze /
Kalorie102 Kcal
Węglowodany7 g
Błonnik1 g
Białko11 g
Tłuszcz3 g