Z pewnością zakochasz się w tym fit serniku jogurtowym! Naprawdę, to jeden z najlepszych deserów na świecie, a także jeden z moich ulubionych serników. Jego zaletą jest to, że zawiera dużą ilość białka, a do tego jest całkowicie bezglutenowy i bezcukrowy.
Spód sernika przygotowałam z mąki migdałowej i mleka. Mąkę migdałową można z łatwością zrobić samemu, blendując lub ucierając migdały na mąkę. Nadzienie sernika to jogurt grecki (polecam wykorzystać jogurt niskotłuszczowy, żeby zachować korzystne wartości odżywcze), jajka, odżywka białkowa i ekstrakt waniliowy. Jeśli nie chcesz korzystać ze słodzonej odżywki białkowej, musisz dosłodzić ciasto miodem lub stewią. Wierzch sernika udekorowałam owocową żelatyną — sama wykorzystałam mieszankę owoców leśnych, ale możesz także zrobić ją z jagód lub malin.
Dodatkową zaletą tego zdrowego, fit sernika jogurtowego jest to, że jest także niskowęglowodanowy, ponieważ zawiera jedynie 8g węglowodanów w porcji. Jeśli nie masz pod ręką białka w proszku, możesz zastąpić je sproszkowanym mlekiem, mieszanką budyniową lub kakao (na sernik kakaowy) i dosłodzić do smaku, jednak zdecydowanie zmniejszy to zawartość białka w Twoim serniku.
1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml. Sama wykorzystałam do tego sernika formę do chleba, ale możesz też użyć mniejszej formy do ciasta o średnicy ok. 20 cm.
Wypróbuj ten prosty sernik białkowy, a z pewnością go pokochasz.
Składniki
Ciasto:
1 ½ szklanki mielonych migdałów (mąki migdałowej) (polecam te)
5 łyżek mleka
Nadzienie:
700g greckiego jogurtu
3 jajka
½ szklanki odżywki białkowej w proszku (waniliowej)*
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub laska wanilii)
miód (jeśli trzeba)
Polewa:
1 szklanka jagód
1-2 łyżki żelatyny w proszku (100%)
Przygotowanie
W misce wymieszaj zmielone migdały (lub mąkę migdałową) z 5 łyżkami mleka.
Przełóż mieszankę na spód formy do pieczenia (np. do ciasta) i równo ugnieć.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na nadzienie.
Spróbuj, żeby się upewnić, czy jest wystarczająco słodkie. Jeśli trzeba, dodaj słodzika.
Przelej nadzienie na ciasto.
Piecz sernik w 165 stopniach przez 40 do 45 minut, aż góra ciasta i brzegi się zabrązowią.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj polewę w małym garnku.
Ugnieć owoce widelcem i dodaj żelatynę.
Gotuj tę mieszankę przez chwilę (nie pozwól, żeby się zagotowała) i przełóż na wierzch sernika.
Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 8 godzin.
*można zastąpić mieszanką budyniową i dosłodzić do smaku
Udostępnij przepis znajomemu:
Czas przygotowania
55 minut
Porcje
8 kawałków
Wartości odżywcze /
Kalorie
287 Kcal
Węglowodany
8 g
Błonnik
3 g
Białko
24 g
Tłuszcz
17 g
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!