Fasolowe brownie z żurawiną, kokosem i orzechami (bezglutenowe)
Udostępnij przepis znajomemu:
Miałeś już okazję wypróbować zdrowe fasolowe brownie? Jeśli nie, zdecydowanie warto zacząć od tego smacznego przepisu na bezglutenowe brownie z czarnej fasoli. Ten zdrowy deser bez mąki i masła z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Kiedy przyniosłam te zdrowe brownie do pracy i powiedziałam wszystkim, że przygotowałam je z fasoli, nikt nie chciał mi uwierzyć. Oczywiście są nieco twardsze niż klasyczne, puszyste brownie, ale nikt nie wyczuł w nich smaku samej fasoli. Wszystkim bardzo smakowały, a dodatkowo ucieszyli się, że nawet o tym nie wiedząc, zjedli porządną porcję roślin strączkowych.
Na mojej stronie znajdziesz kilka zdrowych deserów na bazie strączków, ale główną rolę odgrywa w nich zwykle ciecierzyca. Tym razem postanowiłam jednak wykorzystać czarną fasolę i okazało się, że można z niej przygotować naprawdę wiele pyszności. Te bezglutenowe brownie mogą się pochwalić wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów oraz niską zawartością tłuszczu. Mąkę zastąpiłam w nich fasolą z płatkami owsianymi, a solidna dawka kakao zapewnia im dodatkowo wspaniały, czekoladowy smak. Lubię dodawać też do ciasta mieszankę suszonej żurawiny, wiórków kokosowych i orzechów włoskich, żeby zapewnić smakową niespodziankę w każdym kęsie.
Te brownie najbardziej smakują mi następnego dnia, po spędzeniu nocy w lodówce. Daj im szansę, ponieważ z pewnością na nią zasługują.
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!