Dietetyczna mleczna kanapka bez mąki i cukru
Kto nie kocha smacznych mlecznych kanapek, które łączą miękki biszkopt kakaowy z pysznym i świeżym mlecznym nadzieniem? Teraz możesz cieszyć się zdrową i dietetyczną wersją tego pysznego przysmaku! Dietetyczne mlecznych kanapek nie zawierają mąki ani cukru (dzięki wykorzystaniu stewii lub ksylitolu), więc są bombą białkową o niskiej zawartości węglowodanów i kalorii. Stanowią świetny, słodki, orzeźwiający dodatek do każdej diety, nawet tej nastawionej na odchudzanie.
Domowe, dietetyczne mleczne kanapki są bardzo proste do przygotowania. A jeśli zastanawiasz się, czy tracą na smaku ze względu na swoje wartości odżywcze, to musisz na to spojrzeć z odpowiedniej strony – są absolutnie pyszne, a jednocześnie dietetyczne – tak, to naprawdę możliwe (zobacz inne fit przepisy na mojej stronie). Te mleczne kanapki zdecydowanie znajdują się w moim TOP 10 ulubionych zdrowych deserów i nie jestem w tym osamotniona.
Zdrowe mleczne kanapki są pysznie kremowe, miękkie i uwodzą smakiem. Stanowią pokusę nie tylko dla kubków smakowych, ale także dla oczu. Po prostu musisz spróbować tego niskokalorycznego deseru o wysokiej zawartości białka. Jeśli chcesz przygotować wersję kokosową, możesz dodać do kremu trochę wiórków kokosowych. Jeśli zaczniesz je przygotowywać, polecam od razu zrobić podwójną porcję, bo nawet nie zauważysz, gdy znikną z talerza ;)
Składniki
- na biszkopt:
- 4 jaja
- 3 łyżki kakao (polecam to)
- 1 łyżka skrobi
- 3 łyżki słodzika (lub w razie potrzeby - miodu, ksylitolu lub stewii) (polecam tę)
- na nadzienie:
- 400 g miękkiego twarogu (lub niskotłuszczowego serka śmietankowego)
- 20 g 100% żelatyny
- 2 łyżki słodzika (miód, ksylitol lub stewia)
Przygotowanie
- Najpierw ubij białka ze stewią na sztywną pianę. Jeśli chcesz użyć innego słodzika, dodaj go po ubiciu.
- W misce wymieszaj żółtka z kakao i skrobią.
- Następnie delikatnie dodaj do masy ubite białka ze słodzikiem.
- Powstałą masę wlej do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Biszkopt piecz przez 12-15 minut w 180°C.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie, mieszając miękki twaróg z 2 łyżkami słodzika (lub stewii) i żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie.
- Upieczony i schłodzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół i jedną połowę posmaruj nadzieniem.
- Przykryj nadzienie drugą połówką biszkoptu, delikatnie dociśnij i odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Pokrój ciasto na 8 kawałków.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 8 kawałków |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 109 Kcal | |
Węglowodany | 5 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 12 g | |
Tłuszcz | 4 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinoweLow CarbNiskotłuszczowePrzepisy wegetariańskieZdrowe deseryJajkoPrzepisy na desery wysokobiałkowePrzepisy na desery niskokaloryczneZdrowe przepisy na desery bezglutenowePrzepisy na przekąski wysokobiałkowePrzepisy na przekąski low carbPrzepisy na przekąski bezglutenowePrzepisy na przekąski nisko-tłuszczoweNiskowęglowodanowe przepisy z jajamiZdrowe bezglutenowe przepisy z jajamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!