Ciasto kakaowo-buraczane (bezglutenowe)
Delikatne, miękkie ciasto kakaowo-buraczane — bez mąki, z minimalną ilością tłuszczu i słodzika. Buraki nadają temu ciastu piękny czerwony kolor, ale nie poczujesz w nim ich smaku. Ciasto ma średnio gęstą konsystencję i dobrze komponuje się z polewą twarogową i owocami.
Ciasta buraczane zyskują ostatnio na popularności. Nic w tym dziwnego, w końcu są pyszne i soczyste. Mój ulubiony przepis na ciasto buraczane to to delikatne, miękkie i oczywiście zdrowe ciasto kakaowo-buraczane — bez mąki, z minimalną ilością tłuszczu i słodzika.
Buraki nadają temu ciastu piękny czerwony kolor, ale nie poczujesz w nim ich smaku. Zamiast mąki główną rolę w tym przepisie odgrywa kakao, które z łatwością ją zastępuje i gwarantuje, że to ciasto będzie całkowicie bezglutenowe. Otrzymany dzięki temu smak czekolady sprawi, że się w nim zakochasz. Pół szklanki kakao w tym przepisie to ok. 45g. Pyszny smak ciasta zapewni także aromatyczny cynamon z przyprawą imbirową.
To ciasto jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jest także dość bogate w białko i błonnik. Pieczone ciasto ma średnio gęstą konsystencję i dobrze komponuje się z polewą twarogową i owocami, możesz także posypać je orzechami pekan lub ziarnami kakaowca. Przygotuj to fit ciasto buraczane i rozwesel swoje kubki smakowe.
Składniki
- Ciasto:
- 450-500g buraków
- 4 jajka
- 1 duży banan (lub 2 małe)
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- ½ szklanki kakao (polecam to)
- 4-5 łyżek miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego) (polecam ten)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Polewa:
- 150g miękkiego twarogu
- 100g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- truskawki, maliny lub jagody
- orzechy lub ziarna kakaowca (opcjonalnie) (polecam te)
Przygotowanie
- Obierz i drobno zetrzyj buraki.
- Następnie umieść buraki i wybrany płynny słodzik w garnku i gotuj na dużym ogniu, aż buraki puszczą sok i zaczną się gotować.
- Kiedy zaczną wrzeć, przykryj garnek i gotuj buraki przez kolejne 20 do 30 minut na małym ogniu.
- Co jakiś czas sprawdzaj i mieszaj, żeby się nie przypaliły.
- Kiedy buraki będą już gotowe, włóż je do blendera razem z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
- Otrzymasz cienkie ciasto. Przełóż je do dużej brytfanki (lub innej formy do ciasta).
- Jeśli zdecydujesz się użyć jedynie połowy ilości wymienionych składników, możesz upiec je formie do pieczenia chleba. Podczas pieczenia ciasto dużo nie urośnie.
- Piecz je w 180 stopniach przez 30 do 35 minut.
- Wymieszaj twaróg, jogurt i słodzik.
- Kiedy ciasto już ostygnie, pokryj je polewą z twarogu i udekoruj wybranymi owocami. Jeśli chcesz, możesz także posypać je orzechami i ziarnami kakaowca.
- Ciasto jest od razu gotowe do zjedzenia, ale najlepiej smakuje po co najmniej 5 godzinach w lodówce.
Czas przygotowania | 60 minut | |
Porcje | 12 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 134 Kcal | |
Węglowodany | 18 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 7 g | |
Tłuszcz | 5 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinowePrzepisy wegetariańskieZdrowe deseryJajkoPrzepisy na desery wysokobiałkowePrzepisy na desery niskokaloryczneZdrowe przepisy na desery bezglutenoweZdrowe przepisy z wysoką zawartością błonnikaZdrowe bezglutenowe przepisy z jajamiWysoko-proteinowe przepisy z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!