Ten kremowy budyń bananowy z tofu nie zawiera żadnej mąki, skrobi ani mleka, ale jest naprawdę pyszny. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników i możesz go podać w ciągu zaledwie 5 minut.
Ten przepis na zdrowy budyń bananowy z tofu powstał zupełnie przypadekowo, gdy chciałam stworzyć coś słodkiego i smacznego z tofu, a do tego akurat miałam w domu dojrzałe banany. Ponieważ ten budyń bananowy nie zawiera mąki, glutenu ani mleka, nadaje się zarówno dla osób z celiakią, jak i wegan. Ponieważ banany są już wystarczająco słodkie, osłodziłam go jedynie szczyptą stewii, dzięki czemu zachowałam niską ilość kalorii. Jeśli jednak nie masz pod ręką stewii, możesz dosłodzić go miodem lub syropem klonowym.
Aromat wanilii przyjemnie komponuje się ze smakiem banana, a do tego gwarantuje zneutralizowanie smaku tofu w budyniu. Żeby przygotować budyń o smaku kakaowym, wystarczy dodać kilka łyżek kakao. 1 mała porcja tego budyniu zawiera tylko 84 kalorie i 12g węglodowodanów, więc jeśli bardzo Ci smakuje, spokojnie możesz zjeść nawet dwie porcje na raz.
Jeśli chcesz, żeby Twój budyń tofu zwierał więcej białka i zamienił się w przepis fitness, możesz także dodać do niego miarkę białka w proszku (żeby nadal był bezglutenowy i nie zawierał nabiału, wykorzystaj białko wegańskie).
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!