Obiecuję, że zakochasz się w tych zdrowych muffinach marchewkowych z mąki orkiszowej już od pierwszego kęsa. Są pysznie miękkie i łatwe do przygotowania! W ich wnętrzu znajdziesz same zdrowe składniki, a także dużo błonnika.
Muffiny orkiszowe nie zawierają jajek ani laktozy - dlatego nawet osoby z alergiami będą mogły się nimi rozkoszować. A jeśli masz alergie na orzechy, to po prostu je pomiń. Większość oleju w cieście zamieniłam na mus jabłkowy, który pełni taka samą rolę, ale bez niepotrzebnie dużej ilości tłuszczu i kalorii. Przepis zawiera również nasiona chia, które pochłaniają nadmiar wody, dzięki czemu muffiny marchewkowe są niebiańsko miękkie nawet bez jajek - więc nie możesz o nich zapomnieć.
Z wymienionych składników powstanie 10 dużych muffinów. Jeśli chcesz użyć np. miodu zamiast suchego słodzika, zmniejsz nieco ilość wody w przepisie. Do tych muffinów marchewkowych bez cukru użyłam cukru brzozowego (polecam ten) i były pyszne.
Koniecznie wypróbuj zdrowe muffiny marchewkowe z mąki orkiszowej, wierzę, że na stałe zagoszczą w Twojej diecie. Ten obłędny zapach cynamonu, pychota!
Składniki
200 g drobnej mąki orkiszowej (lub pszennej) (polecam tę)
2 średnie marchewki (drobno starte)
120 g musu jabłkowego (lub jedzenia dla dzieci)
80 g ksylitolu (lub cukru trzcinowego, lub kokosowego) (polecam ten)
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!