Zdrowe kokosowo-czekoladowe płatki śniadaniowe
Słodkie płatki śniadaniowe raczej nie uchodzą za najlepszy posiłek na początek dnia. Czy wiesz jednak, że w domu możesz przygotować ich zdrową, dietetyczną wersję?
Wypróbuj te pyszne, kruche płatki z kokosem i kawałkami czekolady, przygotowane z pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych. W porównaniu z płatkami kupowanymi w sklepie ich domowa wersja zawiera o wiele mniej cukru i tłuszczu, za to może się pochwalić wysoką zawartością błonnika. Poza tym nie znajdziesz w niej żadnych niepożądanych składników.
Podczas pieczenia, Twój dom wypełni się przyjemnym zapachem. Domowe płatki śniadaniowe są nie tylko zdrowe, ale także bogate w składniki odżywcze i z pewnością zasmakują całej rodzinie. W dodatku ich przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu składników – potrzebujesz ich zaledwie kilku.
Zastąp kupne płatki tym zdrowszym wariantem, który już z samego rana doda Ci energii. Możesz wymieszać je z mlekiem, jogurtem albo jabłkowym purée, lub cieszyć się ich smakiem bez żadnych dodatków.
Jeśli chcesz, żeby Twój posiłek był jeszcze zdrowszy i bardziej dietetyczny, możesz po prostu zastąpić cukier trzcinowy podobną ilością ksylitolu lub stewii.
Spraw, aby Twój poranek był wyjątkowy i już teraz przygotuj te pyszne, domowe płatki.
Składniki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (polecam tę)
- 1 ½ szklanki zmielonych płatków owsianych (polecam te)
- ½ szklanki musu jabłkowego
- 3-4 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
- ½ łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1 jajko lub 1 łyżka siemienia lnianego wymieszanego z 3 łyżkami wody
- ekstrakt waniliowy
- 3 łyżki wiórków kokosowych (polecam tę)
- rodzynki lub drobne kawałki czekolady (70%+) (do smaku) (polecam tę)
Przygotowanie
- W misce zmieszaj razem mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Dodaj resztę składników (oprócz rodzynków, czekolady i wiórków kokosowych) i dokładnie wymieszaj. Najlepszy rezultat uzyskasz, używając blendera.
- Przełóż mieszankę do blendera i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję. Później dodaj do niej wiórki kokosowe, rodzynki i czekoladę.
- Uformuj jak najcieńsze, długie wałki z ciasta – im cieńszy wałek, tym bardziej chrupkie płatki.
- Umieść wałki w zamrażalniku na 5-10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Wyjmij wałki z zamrażalnika i pokrój je na małe kawałki, używając noża – znowu, im mniejsze kawałki, tym bardziej chrupkie płatki.
- Umieść pokrojone kawałki na papierze do pieczenia wyłożonym pergaminem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, w zależności od rozmiaru płatków. Piecz aż nabiorą brązowego koloru.
- Płatki chłodzone zaraz po upieczeniu są najsmaczniejsze, ale utrzymują przepyszny smak również w kolejnych dniach.
- Przechowuj je w hermetycznie zamkniętym pojemniku i zjedz w ciągu kolejnych 5 dni.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 6 porcji |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 290 Kcal | |
Węglowodany | 44 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 7 g | |
Tłuszcz | 11 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WeganizmPrzekąskiBez dodatku orzechówKokosPrzepisy na śniadania wegańskiePrzepisy na śniadania bez nabiałuPrzepisy na śniadanie bez jajekZdrowe przepisy na przekąski wegańskieBez-mleczne przepisy z płatków owsianychJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!