Każdego czasami nachodzi ochota na prawdziwe słowiańskie jedzenie. Gnocchi. W swojej wyobraźni już smażysz bekon na patelni i czujesz na języku wspaniały smak koziego sera. A później mówisz: tym razem mam ochotę na coś zdrowszego.
Przygotowałam dla Ciebie przepis na zdrowe, bezglutenowe gnocchi z ciecierzycy, ponieważ kocham swoich czytelników i chcę, żebyście również mogli cieszyć się tym alternatywnym, smacznym, zdrowym i prostym posiłkiem. Do przygotowania tych gnocchi potrzebujesz zaledwie 4 składników.
Ciecierzyca to prawdziwa bomba proteinowa i prawdopodobnie udało Ci się już poznać jej urok w wielu innych wariantach, np. w pastach kanapkowych lub sałatkach, które są bardzo sycące i skrywają w sobie wiele wspomagającego trawienie błonnika. Ponadto te zdrowe, bezglutenowe gnocchi z ciecierzycy dzięki swojemu głównemu składnikowi zawierają konieczną dawkę żelaza i nadają się dla osób z celiakią, ponieważ nie zawierają glutenu.
Te bezglutenowe gnocchi z ciecierzycy mają lekko orzechowy smak i w porównaniu z tradycyjnymi gnocchi zawierają o wiele więcej białka, błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie mniej węglowodanów. Możesz je przygotować na słono i na słodko — podając je z kozim serem, twarożkiem, serkiem wiejskim, mielonymi orzechami lub dobrej jakości marmoladą. Możesz także samodzielnie przygotować mąkę z ciecierzycy w domu, używając blendera, lub kupić ją przez Internet albo w dużym supermarkecie.
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!