Zdrowe ciastka marchewkowe
Domowe ciastka marchewkowe ze śliwkowym nadzieniem zawsze należały do moich ulubionych. Te zdrowe ciastka marchewkowe stanowią zmodyfikowaną wersję tradycyjnego ciasta marchewkowego ze śliwkami. Dzięki dodanej do nich mące z ciecierzycy zawierają więcej białka i błonnika, a w dodatku nie znajdziesz w nich cukru ani uwodornionego tłuszczu.
To bardzo prosty przepis o korzystnych wartościach odżywczych. Samo ciasto ma dość niską zawartość tłuszczu (tylko 3g w jednym kawałku), ponieważ większość tłuszczu, który znajdziemy w tradycyjnym przepisie, została tu zastąpiona musem jabłkowym i bananami. Dżem można z łatwością przygotować samemu, gotując suszone śliwki i daktyle, co doda ciastkom odrobinę słodkości bez potrzeby dosładzania ich cukrem lub miodem. To kolejna ogromna zaleta tego przepisu w porównaniu z jego klasyczną wersją — mniejsza zawartość węglowodanów i kalorii.
Jeśli nie masz w domu mąki z ciecierzycy, możesz zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, tylko upewnij się, że konsystencja ciasta jest wystarczająco gęsta i nadaje się do wałkowania.
Wypróbuj moje zdrowe fit ciastka marchewkowe jako weekendowe śniadanie albo poranną przekąskę do szkoły lub pracy.
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 5 łyżek musu jabłkowego
- 250g mąki z ciecierzycy
- 320g mąki pełnoziarnistej (polecam tę)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
- 250g marchewki
- Dżem:
- 50g suszonych śliwek
- 4 daktyle (polecam te)
- 3 łyżki wody
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj dżem.
- Umieść śliwki, daktyle i wodę w małym garnku i zagotuj.
- Co jakiś czas mieszaj i ugniataj owoce widelcem, żeby uzyskać konsystencję dżemu.
- Kiedy mieszanka zrobi się jednolita i lekko twarda, zdejmij dżem z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- W blenderze wymieszaj dokładnie marchewki, banany, mus jabłkowy i olej kokosowy.
- Przelej mieszankę do miski, dodaj mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Uformuj ciasto.
- Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i lepkie, dodaj odrobinę mąki pełnoziarnistej.
- Rozwałkuj ciasto tak, aby było cienkie, pokrój na kwadratowe kawałki i w środku każdego kwadratu umieść ½ łyżeczki dżemu.
- Złóż każdy kawałek w trójkąt i pokarbuj brzegi widelcem.
- Połóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-33 minuty (w zależności od rozmiaru ciastek i piekarnika). Jeśli ciastka będą zbyt przypieczone, stwardnieją, dlatego po 20 minutach sprawdź je patyczkiem. Jeśli włożony do ciastka patyczek będzie suchy, to znaczy, że ciastko jest gotowe.
- Ciastka najlepiej smakują na ciepło.
Czas przygotowania | 50 minut | |
Porcje | 15 porcji |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 182 Kcal | |
Węglowodany | 27 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 7 g | |
Tłuszcz | 3 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinoweNiskotłuszczowePrzepisy wegetariańskiePrzepisy na śniadaniaZdrowe deseryBez-mleczneNiezawierające jajekPrzepisy na desery wysokobiałkowePrzepisy na desery niskokaloryczneZdrowe przepisy wegańskie na deseryPrzepisy na desery bez jajekZdrowe przepisy z wysoką zawartością błonnikaPrzepisy na przekąski wysokobiałkowePrzepisy na przekąski nisko-tłuszczoweWysoko-proteinowe przepisy z warzywamiZdrowe przepisy wegańskie z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!