Zdrowe, bezglutenowe płatki cynamonowe
Długo się zastanawiałam, jak mogę zrobić domową wersję swoich ulubionych, chrupiących, cynamonowych płatków śniadaniowych, bez zbędnego cukru i mąki. To właśnie rezultat moich poszukiwań: idealny przepis na zdrowe, domowe, cynamonowe płatki śniadaniowe - bezglutenowe i bezmączne, przygotowane z migdałów, siemienia lnianego, cynamonu, oleju kokosowego i miodu.
Te cynamonowe płatki śniadaniowe są także niskowęglowodanowe — jedna porcja zawiera zaledwie 7g węglowodanów, co za przyjemność! Jeśli tak jak ja uwielbiasz cynamon, ten przepis z pewnością Ci się spodoba. Przygotowałam go dla siebie już kilka razy i muszę przyznać, że do tej pory nie jadłam lepszych domowych płatków. Poza tym są one zdrowe i bogate w składniki odżywcze — nie potrzebuję niczego więcej, żeby mój poranek był wyjątkowy.
Warto także wspomnieć, że te płatki są łatwe w przygotowaniu, a do ich zrobienia potrzebujesz zaledwie 6 składników. Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest prawdopodobnie mieszanie ciasta, ale uwierz mi, jest tego warty. Polecam też dodanie do płatków cynamonowej posypki (jeśli nie chcesz używać cukru, możesz zastąpić go ksylitolem). Mąkę migdałową możesz przygotować samodzielnie, miksując lub ubijając migdały na drobny proszek (chociaż możesz także wykorzystać mąkę migdałową ze sklepu (polecam tę) ).
Co ciekawe, ich smak jest bardzo podobny do klasycznych cini minis, a nawet lepszy. Wypróbuj je, żeby się przekonać!
Zanim zaczniesz przygotowywać te pyszne płatki, coś Ci poradzę — ten przepis wystarczy na 4 porcje, ale moim zdaniem lepiej jest od razu podwoić ilość składników. Później mi podziękujesz. :)
Składniki
- 1 szklanka mąki migdałowej (polecam tę)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (polecam to)
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka zmiękczonego oleju kokosowego (polecam ten)
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu (polecam ten)
- Cynamonowa posypka (opcjonalnie):
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mielone siemię lniane z wodą.
- Dodaj mąkę migdałową, cynamon, zmiękczony (nie rozpuszczony) olej kokosowy i słodzik. Dokładnie wymieszaj ciasto.
- Wyłóż papier do pieczenia pergaminem i rozprowadź na nim ciasto.
- Przykryj je kolejną warstwą pergaminu i rozwałkuj, aż będzie cienkie. Im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupkie będą płatki.
- Zdejmij pergamin z ciasta i posyp płatki mieszanką cukru i cynamonu.
- Piecz płatki w 175 stopniach przez 8 minut.
- Po 8 minutach wyjmij je z piekarnika i pokrój na małe kawałki.
- Następnie upiecz płatki raz jeszcze przez kolejne 2 do 5 minut - dokładny czas pieczenia zależy od ich grubości i od rodzaju Twojego piekarnika.
- Podczas pieczenia, często sprawdzaj, co się dzieje z płatkami, żeby się nie spaliły. Płatki powinny uzyskać jasnobrązową barwę.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 248 Kcal | |
Węglowodany | 10 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 20 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bogate w błonnikWeganizmPrzekąskiBezglutenowePrzepisy na śniadania wegańskiePrzepisy na śniadania bez nabiałuPrzepisy na śniadania wysokobiałkowePrzepisy na śniadanie z wysoką zawartością błonnikaPrzepisy na śniadanie bez jajekZdrowe przepisy na przekąski wegańskieJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!