Udka z kurczaka na sałatce z kaszy gryczanej, pora i marchewki
Delikatne udka z kurczaka, podane na smacznej sałatce z kaszy gryczanej, pora i marchewki. To zdrowy, niskokaloryczny posiłek pełen białka, odpowiedni jako pożywny lunch lub kolacja. Lekkie udka z kurczaka na sałatce z kaszy gryczanej są sycące i dostarczają organizmowi dużej dawki witamin i minerałów. Przygotuj ten smaczny i wartościowy posiłek dla całej rodziny.
Kasza gryczana jest wszechstronnym i naturalnie bezglutenowym produktem, dlatego nadaje się również dla osób chorujących na celiakię. Zawiera sporo białka, węglowodany złożone i błonnik oraz ma wysoką zawartość minerałów i szeroką gamę witamin. Słynie również z wysokiej zawartości rutyny, która poprawia elastyczność naczyń przy chorobach żył. Por jest bogaty w karoten i witaminy C i E. Zawiera selen, dużo błonnika, wspomaga odporność, oczyszcza krew i jelita z bakterii i drożdży. Wartości odżywcze marchewki także są imponujące - jeśli będziesz dodawać ją do swoich posiłków regularnie, Twoje umiejętności poznawcze poprawią się i zaczniesz w końcu pamiętać o tym, o czym zawsze zapominałeś.
Ta sałatka gryczana jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie świetnie smakuje! Nie wylewaj wody z ugotowanych udek z kurczaka. Możesz dodać do niej warzywa i wykorzystać do ugotowania rosołu lub zamrozić w zamrażarce, a potem wykorzystać do innych dań, takich jak na przykład risotto.
Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka soli (polecam tę)
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- Sałatka:
- 100 g kaszy gryczanej (polecam tę)
- 150 g marchwi
- 1/2 cebuli
- 1/4 pora
- 1-2 łyżki masła
- sól morska
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
- tarty ser (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Opłukaj uda z kurczaka, ułóż je w garnku i gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut, w osolonej i przyprawionej wodzie.
- W małym garnku gotuj kaszę gryczaną przez około 10 minut.
- Nie gotuj jej zbyt długo, jeśli nie chcesz uzyskać papkowatej konsystencji.
- Odcedź gotowaną kaszę gryczaną z nadmiaru wody i przesyp do miski.
- Roztop jedną lub dwie łyżki masła w garnku, w którym gotowałeś kaszę gryczaną.
- Drobno posiekaj cebulę i delikatnie podsmaż na roztopionym maśle.
- Następnie dodaj startą marchewkę i por. Smaż przez 2 minuty.
- Odstaw garnek z ognia. Wymieszaj zawartość z kaszą gryczaną, jeśli chcesz, to także z tartym serem, dopraw solą i kurkumą.
- Podawaj na ciepło. Możesz także dodać świeże warzywa.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 385 Kcal | |
Węglowodany | 37 g | |
Błonnik | 8 g | |
Białko | 34 g | |
Tłuszcz | 9 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruBogate w błonnikNiskokalorycznePrzepisy na obiad i lunchBezglutenoweBez dodatku orzechówKurczakWarzywaPrzepisy z warzywami na obiad i lunchNiskokaloryczne przepisy na obiad i lunchWysokobiałkowe przepisy na sałatkiZdrowe przepisy na sałatki z kurczakiemNisko-tłuszczowe przepisy z kurczakaNiskokaloryczne przepisy z warzywami na utratę wagiBezglutenowe przepisy z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!