Tortille kukurydziane z awokado i fasolą
Musisz wypróbować te zdrowe tortille kukurydziane wypełnione mieszanką z fasoli i awokado. To prosty wegański przepis, który na pewno pokochasz. Jeśli chcesz, możesz też dodać mięso i ser. Dodatkowo, danie to jest bogate w witaminy i minerały, a zwłaszcza potas. Ta *wegańska wersja tortilli z warzywami będzie gotowa w 30 minut, ale na długo zaspokoi Twój głód.
Tortille kukurydziane to świetny wybór na zdrowy i smaczny obiad. Nie zawierają jajek, mleka, drożdży ani glutenu, więc są idealne dla każdego, kto cierpi na alergie pokarmowe. Mają też niewiele kalorii. Jeżeli kochasz tortille, nie kupuj ich w sklepie. Lepiej samodzielnie przygotuj pyszne i zawsze świeże tortille. Na mojej stronie znajdziesz kilka innych opcji zdrowych tortilli lub naleśników, takich jak naleśniki orkiszowe Dietetyczne grillowane piersi z kurczaka z naleśnikami orkiszowymi .
Jeżeli gotujesz ze mną już od dłuższego czasu, to wiesz, że wprost nie można się oprzeć awokado w zdrowych przepisach. Pysznie kremowe awokado na ciepłej tortilli kukurydzianej z fasolą, kukurydzą i innymi warzywami to rozkosz dla podniebienia, a także pożywne i zdrowe połączenie. Jeżeli więc szukasz przepisu na zdrowy i pełen składników odżywczych obiad lub kolację, musisz wypróbować te tortille kukurydziane wypełnione awokado i fasolą.
Wskazówka: Możesz położyć gotowe tortille na kratce w piekarniku i piec je w piekarniku przez 10-15 minut w 190°C. W ten sposób powstaną chrupiące muszle do taco!
Składniki
- 2 szklanki mąki kukurydzianej (masa harina)
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 awokado
- szczypta soli morskiej (polecam tę)
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- szczypta czosnku granulowanego
- 300 g pomidorów
- 200 g ugotowanej fasoli
- 80 g kukurydzy
- garść sałaty
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z ciepłą wodą i solą.
- Powstałe ciasto podziel na mniejsze kulki, a następnie rozwałkuj je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Najlepiej jest przygotować mniejsze tortille, aby nie łamały się podczas smażenia.
- Za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie umieść tortille na rozgrzanej, suchej patelni i smaż na obu stronach do zarumienienia (około 1-2 minut z każdej strony).
- Umieść gotowe tortille między papierowymi serwetkami, aby je zmiękczyć.
- W misce wymieszaj dojrzałe awokado z solą i przyprawami. Posmaruj nim tortille.
- Na mieszance z awokado połóż sałatę, ugotowaną fasolę, drobno posiekane pomidory oraz kukurydzę.
- Zwiń lub złóż tortille i podaj je, gdy są jeszcze ciepłe.
Czas przygotowania | 35 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 600 Kcal | |
Węglowodany | 86 g | |
Błonnik | 18 g | |
Białko | 20 g | |
Tłuszcz | 16 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruBogate w błonnikWeganizmPrzepisy na obiad i lunchBezglutenoweBez dodatku orzechówWarzywaPrzepisy na lunch i obiad bez nabiałuPrzepisy z warzywami na obiad i lunchPrzepisy wegetariańskie na lunch i obiadBezglutenowe przepisy z awokadoBezglutenowe przepisy z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!