Pyszny szarpany kurczak z batatami
Spróbuj tego pysznego i delikatnego szarpanego kurczaka w miodzie z batatami - na pewno go pokochasz. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i na pewno nie zrobisz go tylko raz. Mięso z kurczaka wchłania wszystkie cudowne smaki marynaty miodowo-czosnkowej, a słodki smak batatów przyjemnie łączy cały posiłek w całość. Jest to zdrowy obiad o niskiej zawartości tłuszczu, który syci i dostarcza organizmowi mnóstwo białka, witamin i minerałów.
W porównaniu z innymi rodzajami mięsa, kurczak jest łatwiejszy do strawienia, ma niewiele tłuszczu i mnóstwo białka. Dodatkowo jego przygotowanie jest bardzo proste - często zajmuje tylko kilka minut. Jeżeli jednak chcesz, aby mięso miało bogaty smak, polecam zamarynowanie go wieczór wcześniej i zostawienie na noc w lodówce. Kurczak będzie pyszny nawet bez tego, ale po nocy spędzonej w miodzie, czosnku i sosie sojowym wszystkie te smaki zostaną wchłonięte przez mięso i każdy kawałek będzie soczysty oraz pełen smaku. Duszenie mięsa na małym ogniu do 2 godzin sprawi, że będzie miało wyjątkową strukturę - będzie delikatne i będzie się rozpadać pod widelcem i rozpływać na języku. Jeżeli jednak nie masz tyle czasu, możesz dusić kurczaka przez niecałą godzinę.
Ten dietetyczny obiad nie zawiera mąki, jajek, mleka i orzechów - jest więc odpowiedni dla osób z alergiami spożywczymi. Bataty są pełne minerałów, witamin oraz błonnika, dzięki czemu są sycące, a jednocześnie wspomagają trawienie. Bataty są słodsze od zwykłych ziemniaków, dzięki czemu idealnie pasują do kurczaka w miodzie.
Możesz podać szarpanego kurczaka w miodzie z batatami oraz Twoją ulubioną sałatką. Smacznego!
Składniki
- 1 kg piersi z kurczaka bez skóry (lub ud bez kości)
- 4 łyżki miodu
- 100 ml sosu sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 kg batatów
Przygotowanie
- W misce przygotuj marynatę mieszając miód, sos sojowy oraz rozgnieciony czosnek.
- Włóż całe, umyte piersi (lub uda) kurczaka do marynaty, przykryj miskę folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na noc. Jeżeli nie masz czasu, nie musisz długo trzymać mięsa w marynacie, i tak będzie pyszne.
- Na większej patelni rozgrzej łyżkę olejku kokosowego i usmaż drobno posiekaną cebulę do zarumienienia.
- Dodaj zamarynowane mięso oraz 1 i 1/2 szklanki wody, przykryj i duś przez 2 godziny co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.
- W międzyczasie przygotuj bataty.
- Umyj bataty i zrób w nich kilka dziurek nożem, następnie połóż je na blasze do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez 40-60 minut, w zależności od ich rozmiaru.
- Po upieczeniu bataty powinny być miękkie w środku, a skórka powinna łatwo odchodzić.
- Przed podaniem rozdziel ("poszarp") mięso widelcem na mniejsze kawałki i podaj z obranymi batatami.
Czas przygotowania | 140 minut | |
Porcje | 5 porcji |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 490 Kcal | |
Węglowodany | 58 g | |
Błonnik | 7 g | |
Białko | 50 g | |
Tłuszcz | 5 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
NiskokalorycznePrzepisy na obiad i lunchBezglutenoweBez dodatku orzechówKurczakBatatWarzywaPrzepisy na lunch i obiad bez nabiałuPrzepisy z warzywami na obiad i lunchNiskokaloryczne przepisy na obiad i lunchNisko-tłuszczowe przepisy z kurczakaNiskokaloryczne przepisy z batatów na utratę wagiNiskokaloryczne przepisy z warzywami na utratę wagiBezglutenowe przepisy z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!