Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pieczony falafel z hummusem

Pieczony falafel z hummusem

Pieczony falafel z hummusem to świetne wegańskie danie, które posmakuje każdemu, niezależnie od tego, czy jest na diecie wegańskiej, czy nie. To zdrowy przepis, który warto wypróbować. A ten kremowy, domowy hummus... pychota!

Tradycyjnie, falafel przygotowywany jest poprzez usmażenie na głębokim oleju. Jednak, ponieważ chcemy przygotować zdrowszą i bardziej dietetyczną wersję, musiałam postawić na pieczenie. Falafel bez smażenia również jest pyszny, ale muszę Cię ostrzec, że jest nieco bardziej suchy niż jego smażony odpowiednik. Mimo to polecam go spróbować. Jest pyszny i najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Pieczony falafel wolę podawać z hummusem jako zdrowy obiad lub kolację. Jest to pożywne danie pełne witamin i minerałów. Oprócz fantastycznego smaku, moją ulubioną rzeczą w tym daniu jest to, że do obu składników przepisu - falafela i hummusu, potrzebne są prawie te same składniki, które są łatwo dostępne. Jedynym składnikiem, który może być nieco trudniejszy do znalezienia, jest pasta tahini, jednak zwykle można ją znaleźć w każdym dużym supermarkecie lub sklepie z żywnością ekologiczną.

A kto nie kocha dobrego hummusu? Być może tylko ci, którzy odmawiali spróbowania go ze względu na jego nieapetyczną nazwę. Jeśli należysz do osób, które jeszcze nie próbowały hummusu, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Na pewno się w nim zakochasz. Domowy hummus możesz dostosować do swoich upodobań. Na początku dokładnie trzymaj się przepisu, a jeśli chcesz, następnym razem możesz poeksperymentować i dostosować proporcje poszczególnych składników według swojego gustu, a nawet dodać coś nowego.

Nie zapominajmy też, że podgrzana pełnoziarnista pita i kiszone warzywa czy kiszona kapusta wyjątkowo dobrze komponują się z tym aromatycznym pieczonym falafelem i hummusem. Smacznego!

Składniki

  • Na falafel:
  • 500 g ugotowanej ciecierzycy (polecam tę)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki (orkiszowej, pszennej lub gryczanej)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej pietruszki
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (polecam tę)
  • woda (tyle, ile potrzeba)
  • Na hummus:
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (polecam tę)
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj falafel. Wszystkie składniki na falafel (oprócz wody) wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj tak gładko, jak to możliwe. W razie potrzeby dodaj trochę wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste.
  2. Z gotowego ciasta uformuj ręcznie małe kulki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz falafel przez 25-30 minut w 190 stopniach na złoty kolor.
  4. W międzyczasie przygotuj hummus.
  5. Wszystkie składniki na hummus wrzuć do robota kuchennego lub innego mocnego blendera i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj wodę, aby uzyskać wymaganą konsystencję.
  6. Gotowy falafel podawaj razem z hummusem. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.
  7. Możesz też dodać kiszoną kapustę, kiszone warzywa i pełnoziarnistą pitę.
Czas przygotowania50 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze /
Kalorie579 Kcal
Węglowodany52 g
Błonnik15 g
Białko17 g
Tłuszcz30 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze