Pieczona cukinia faszerowana tuńczykiem
Smaczne, niskokaloryczne danie o dużej zawartości białka - ta pieczona cukinia faszerowana papryką, tuńczykiem i szparagami z pewnością Ci posmakuje. I to niezależnie od tego, czy jesteś sportowcem, fanem zdrowego odżywiania, na diecie bezglutenowej, czy po prostu chcesz stracić na wadze. To przepis dla każdego. Danie zawiera małą ilość węglowodanów, tłuszczu i kalorii. Faszerowana cukinia z tuńczykiem jest nie tylko bogata w składniki odżywcze, ale także dietetyczna i nadaje się na smaczny lunch lub kolację.
Skorzystaj z tego, że jest sezon na cukinię i że można przyrządzać ją na wiele sposobów. Cukinia jest dość łatwostrawna, a jednocześnie wzmacnia odporność. Wyrazisty smak tuńczyka świetnie komponuje się z delikatnością pieczonej cukinii. Polecam również dodanie wędzonego tofu - jest pyszne i uwielbiam je stosować w przepisach ze względu na jego delikatny orzechowy smak. Po upieczeniu szparagi na wierzchu będą delikatnie chrupiące, co jest oczywiście bardzo przyjemnym doświadczeniem.
Wypróbuj ten łatwy przepis na pieczoną cukinię z tuńczykiem i szparagami. Przygotujesz ją w ciągu kilku minut, a za każdym razem możesz modyfikować nadzienie według własnego gustu. Nie zapomnij o smacznych i zdrowych szparagach, a także o serze, który roztopi się na wierzchu. Ten zdrowy posiłek jest po prostu niesamowity i na pewno go pokochasz.
Składniki
- 1 niewielka cukinia
- 150 g tuńczyka (sosie własnym) (polecam tego)
- 1/8 cebuli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki soli (polecam tę)
- oregano
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 50 g szparagów
- 30 g tartej mozzarelli
- 50 g wędzonego tofu (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Opłucz cukinię, odetnij piętkę i przetnij wzdłuż na pół.
- Za pomocą łyżki wydrąż cukinię. Wyskrobaną zawartość możesz wykorzystać do innych przepisów.
- Umieść połówki cukinii w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia.
- W misce wymieszaj tuńczyka odsączonego z sosu z pieprzem, solą, jogurtem, musztardą, drobno pokrojoną cebulą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Możesz także dodać wędzone tofu.
- Dokładnie zmieszaj składniki i przełóż wszystko do połówek cukinii.
- Na wierzchu umieść opłukane szparagi i posyp serem.
- Piecz przez około 20 minut w 205 stopniach Celsjusza.
- Cukinia powinna być upieczona do miękkości, lecz nie powinna się rozpadać.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 1 porcja |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 220 Kcal | |
Węglowodany | 7 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 43 g | |
Tłuszcz | 2 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruNiskokalorycznePrzepisy na obiad i lunchBezglutenoweBez dodatku orzechówTuńczykWarzywaPrzepisy z tuńczykiem na lunch i obiadPrzepisy z warzywami na obiad i lunchNiskokaloryczne przepisy na obiad i lunchNisko-tłuszczowe przepisy z cukiniąNisko-tłuszczowe przepisy z tuńczykiemBezglutenowe przepisy z cukiniąZdrowe i niskowęglowodanowe przepisy z tuńczykiemBezglutenowe przepisy z tofuNiskokaloryczne przepisy z tofu na utratę wagiPrzepisy low carb z warzywamiNiskokaloryczne przepisy z warzywami na utratę wagiBezglutenowe przepisy z warzywamiBezglutenowe przepisy z tuńczykiemJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!