Opiekany łosoś z frytkami warzywnymi i dipem jogurtowo-czosnkowym
To wspaniałe, pełne smaku i witamin danie dla całej rodziny, które z pewnością zyska popularność jako zdrowy lunch lub obiad. Ten opiekany łosoś z frytkami warzywnymi i dipem jogurtowo-czosnkowym jest bardzo łatwy w przygotowaniu i może się pochwalić korzystnymi wartościami odżywczymi.
Ten posiłek jest bogaty w białko i zdrowe tłuszcze, i zawiera zaledwie 14g węglowodanów w porcji. Ogromną zaletą łososia jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają funkcjonowanie systemu odpornościowego i krążeniowego oraz pomagają w utrzymaniu równowagi hormonalnej.
Łososia można przygotować na węglach lub grillu albo po prostu w domu na patelni grillowej. Najlepiej wybrać w sklepie dziko odłowionego łososia, ponieważ łososie hodowlane mają mniej wartości odżywczych, a ich mięso często jest koloryzowane.
W tym przepisie wykorzystałam także smaczne i zdrowe frytki warzywne zamiast klasycznych frytek z ziemniaków. Frytki warzywne można przygotować z dowolnego warzywa korzeniowego. Pysznie wychodzą z marchewki, cukinii albo selera, ale te z buraka albo kalarepy są równie dobre. Ja użyłam cukinii i marchewki, i to dla nich oszacowałam wartości odżywcze tego przepisu.
Wisienką na torcie tego przepisu jest prosty dip jogurtowo-czosnkowy przygotowany z zaledwie 4 składników, dzięki któremu cały ten posiłek będzie smakował po prostu niesamowicie.
Składniki
- 300g łososia
- 1 łyżeczka oleju (z awokado, kokosowego…) (polecam ten)
- szczypta soli morskiej (polecam tę)
- 4 garści świeżego szpinaku
- Frytki warzywne:
- 400g marchewki
- 1 cukinia
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
- 2 łyżeczki oliwy (polecam tę)
- Sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- świeża bazylia
- szczypta soli morskiej
- 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie
- Umyj warzywa i pokrój je na kształt frytek.
- W misce wymieszaj frytki warzywne z oliwą, solą morską i przyprawami.
- Możesz też posypać frytki ziarnami sezamu lub siemieniem lnianym.
- Umieść frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 205 stopniach przez około 20 minut.
- Piecz frytki, aż się zabrązowią.
- Opłucz łososia i, jeśli trzeba, usuń łuski.
- Na patelni grilluj łososia na odrobinie oliwy przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
- Gdy już będzie prawie gotowy, posyp go szczyptą soli morskiej.
- W blenderze wymieszaj razem obrany czosnek, bazylię, jogurt i sól.
- Umyj świeży szpinak i podsmaż na suchej patelni.
- Podawaj ciepłego łososia na szpinaku, polej go dipem jogurtowo-czosnkowym, a do dekoracji użyj frytek.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 440 Kcal | |
Węglowodany | 14 g | |
Błonnik | 9 g | |
Białko | 37 g | |
Tłuszcz | 21 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruPrzepisy na obiad i lunchBezglutenoweBez dodatku orzechówŁosośWarzywaPrzepisy z warzywami na obiad i lunchBezglutenowe przepisy z cukiniąZdrowe bezglutenowe przepisy z łososiemPrzepisy low carb z łososiemPrzepisy low carb z warzywamiBezglutenowe przepisy z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!