Pyszny deser z ricottą o wysokiej zawartości białka, którym możesz się także zajadać np. na śniadanie. Ten mus czekoladowy z ricottą jest zbilansowany odżywczo i ma charakterystyczny, czekoladowy smak.
W tym smacznym i zdrowym przepisie znajdziemy lekko niecodzienne połączenie składników: ricottę, białka jajek, miód i kakao. Jak widzisz, mus czekoladowy z ricottą nie jest specjalnie wymagający w kwestii produktów, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Ubite białka jaj nadadzą mu niezwykłą, delikatną konsystencję i objętość, a ricotta sprawi, że będzie jeszcze bardziej delikatny i wzbogaci mus swoim pysznym smakiem. W dodatku oba te składniki stanowią świetne źródło białka, co sprawia, że ten deser sprawdzi się także jako słodka przekąska przed lub po treningu. Ubijając białka jajek nad gotującą się wodą, możesz skutecznie uniknąć możliwych komplikacji, które mogą pojawić się po spożyciu surowych jajek.
Żeby uzyskać jak najbardziej delikatny, kakaowy smak, polecam wykorzystanie duńskiego kakao, oczywiście bez cukru. Do osłodzenia tego musu czekoladowego z ricottą możesz wykorzystać miód, a jeśli wolisz zmniejszyć ilość węglowodanów i cukru w tym przepisie, stewię lub ksylitol. Żeby uzyskać jak najlepsze wartości odżywcze, polecam wykorzystać niskotłuszczową ricottę. 2 szklanki ricotty to ok. 500g, a z podanej w przepisie ilości składników otrzymasz 6 porcji.
Mus czekoladowy możesz udekorować bananem, ziarnami kakaowca lub świeżymi owocami. Smakuje najlepiej schłodzony, po przechowywaniu w lodówce.
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!