Wołowina z kapustą kiszoną jest dla mnie idealnym połączeniem, a z dodatkiem suszonych śliwek to po prostu niebo w gębie. Przygotuj ten pyszny gulasz wołowy z kapustą kiszoną na lunch i zajadaj się nim razem ze mną.
Wołowina to świetne źródło białka, żelaza i cynku, zawierające mniej tłuszczu niż wieprzowina. Nie powinno jej zabraknąć w zdrowym, dietetycznym jadłospisie, przynajmniej od czasu do czasu. W moich przepisach wykorzystuję chudą wołowinę, na przykład filety, polędwiczki i ligawę. Do tego konkretnego przepisu użyłam ligawy.
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania kapusty kiszonej są już prawdopodobnie wszystkim znane. Gotowana kapusta kiszona łatwiej się trawi i mimo obróbki cieplnej zachowuje wystarczającą ilość błonnika, witamin i minerałów, a także pomaga tworzyć odpowiednią mikroflorę w jelitach. Jeśli jednak cierpisz na nietolerancję histaminy, uważaj, ponieważ nie jest to dla Ciebie najlepszy wybór.
Ten przepis oferuje także dobre wartości odżywcze, a jedna jego porcja zawiera jedynie 290 kcal i aż 31g białka. Można go podawać osobno, ale także z pełnoziarnistym pieczywem, domowymi pełnoziarnistymi pierogami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Świetny pomysł na zdrowy weekendowy lunch, prawda?
Składniki
500g wołowiny
1 cebula
4 ząbki czosnku
800-900g kapusty kiszonej
2 łyżki oleju z awokado lub oleju kokosowego (polecam ten)
50g suszonych śliwek
250g grzybów (opcjonalnie)
2 łyżki czerwonej papryki
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka kminku
1-2 łyżeczki soli morskiej
woda
Przygotowanie
W większym garnku podsmaż delikatnie drobno posiekaną cebulę i czosnek na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju.
Kiedy cebula się zacznie brązowieć, dodaj wołowinę pokrojoną w kostkę i zamieszaj.
Dodaj przyprawy i sól. Smaż przez około 5 minut.
Następnie dodaj 300ml wody, pokrojone śliwki, umytą kapustę kiszoną i, jeśli chcesz, pokrojone grzyby.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, przykryj garnek i gotuj przez 30 do 40 minut.
Sprawdzaj i mieszaj co jakiś czas. Jeśli trzeba, dodaj trochę wody, żeby mięso i kapusta się nie przypaliły.
Podaj mięso z samą kapustą kiszoną lub z upieczonym pełnoziarnistym chlebem posmarowanym czosnkiem albo innym dodatkiem.
Udostępnij przepis znajomemu:
Czas przygotowania
50 minut
Porcje
4 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie
290 Kcal
Węglowodany
10 g
Błonnik
6 g
Białko
31 g
Tłuszcz
12 g
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!