Dietetyczny sernik czekoladowy na zimno
Dietetyczny sernik czekoladowy na zimno z malinami, który smakuje, jak marzenie? Właśnie na niego patrzysz. Muszę powiedzieć, że zdecydowanie warto go spróbować. Dodatkowo, ten sernik to prawdziwa bomba białkowa - znajdziesz w nim jogurt grecki, twaróg, ser śmietankowy i, jeżeli chcesz, możesz też dodać białko w proszku.
Głęboki czekoladowy smak zostaje osiągnięty dzięki użyciu holenderskiego kakao wysokiej jakości. Użyłam ksylitolu (polecam ten) do posłodzenia, dzięki czemu masa tego sernika nie zawiera cukru, a więc ma mniej kalorii i węglowodanów. Jednak możesz też użyć stewii lub cukru trzcinowego/kokosowego - wszystko zależy od tego, jak dietetyczny ma być. Jeśli chodzi o spód, to polecam jednak użycie miodu, aby osiągnąć właściwą konsystencję. Użyj czystej żelatyny w proszku, aby nadzienie stężało. Oznacza to, że żelatyna nie może zawierać żadnych innych składników. Jeżeli chcesz, aby sernik był bezglutenowy, użyj bezglutenowych płatków owsianych w spodzie.
Dietetyczny sernik czekoladowy można przygotować z lub bez białka w proszku - nic się nie stanie, jeśli go pominiesz. Jeżeli jednak je dodasz, sernik będzie miał jeszcze większą dawkę białka.
Przygotuj ten pyszny, czekoladowy sernik - prosty, bez pieczenia i ze zdrowych składników.
Składniki
- 600 g jogurtu greckiego o niskiej zawartości tłuszczu (lub zmielonego twarogu, lub mieszanki obu)
- 400 g sera śmietanowego o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład Philadelphia)
- 100 g holenderskiego kakao
- 150 g ksylitolu (lub odpowiednik w postaci stewii lub cukru trzcinowego) (polecam ten)
- 200 g malin (do dekoracji)
- 30 g czystej żelatyny w proszku
- 1 miarka czekoladowego białka w proszku (opcjonalnie)
- mięta (do dekoracji)
- Na spód:
- 200 g płatków owsianych (polecam te)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego (polecam ten)
- 1-3 łyżki wody (tyle, ile potrzeba)
Przygotowanie
- W robocie kuchennym (polecam ten) wymieszaj wszystkie składniki na spód. Dodawaj wodę łyżkami, aby ciasto było jednolite, ale nie za mokre.
- Powstałym ciastem wyłóż spód formy do ciasta (o średnicy około 25 cm).
- W dużej misce wymieszaj jogurt grecki (lub twaróg), ser śmietankowy, kakao, słodzik i białko w proszku (opcjonalnie).
- W mniejszej misce połącz żelatynę z kilkoma łyżkami gorącej wody. Mieszaj do rozpuszczenia.
- Dodaj kilka łyżek czekoladowego nadzienia do rozpuszczonej żelatyny i dobrze wymieszaj.
- Wymieszaj przygotowaną żelatynę z resztą czekoladowego nadzienia.
- Wylej nadzienie na przygotowany spód.
- Włóż sernik do lodówki na co najmniej 5 godzin.
- Udekoruj sernik czekoladowy malinami i miętą.
Czas przygotowania | 20 minut | |
Porcje | 12 kawałków |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 218 Kcal | |
Węglowodany | 21 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 17 g | |
Tłuszcz | 4 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinoweNiskotłuszczoweZdrowe deseryNiezawierające jajekOwiesPrzepisy na desery wysokobiałkowePrzepisy na desery bez jajekZdrowe desery z płatków owsianychNisko-tłuszczowe przepisy z płatkami owsianymiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!