Dietetyczny paprykarz grzybowy z gryczanym gnocchi
Udostępnij przepis znajomemu:
Jeśli uwielbiasz grzyby, to dietetyczny paprykarz grzybowy z gryczanym gnocchi został stworzony specjalnie dla Ciebie. Ciesz się tym pysznym bezmięsnym daniem ze sporą dawką białka, minerałów i błonnika. Na pewno je pokochasz :)
Dzięki grzybom i odżywczej mące gryczanej potrawa ta jest doskonałym źródłem niemal całej gamy mikroelementów. Jedna porcja zapewni Ci prawie 100% zalecanej dziennej dawki witaminy D, miedzi, ryboflawiny, magnezu i niacyny. Ponadto w dużych ilościach obecne są również kwas foliowy, fosfor, żelazo, selen, witamina B6 i tiamina. Przygotowanie paprykarza grzybowego jest również bardzo proste.
Dietetyczny paprykarz grzybowy dobrze smakuje z gryczanym gnocchi, które możesz jednak zastąpić dowolnym makaronem, jeśli nie masz czasu na przygotowanie domowych gnocchi.
Wskazówka: Paprykarza grzybowego można zagęścić mieszanką mleka, śmietany i odrobiną mąki lub skrobi. Możesz również wybrać roślinną śmietankę i mleko. A jeśli nie potrzebujesz sosu w posiłku, w ogóle nie musisz zagęszczać paprykarza. Dzięki temu danie będzie mieć mniej kalorii i tłuszczu - decyzja należy do Ciebie. W tym przepisie użyłam mieszanki pieczarek i boczniaków. Jeśli masz w domu inne świeże grzyby, również możesz ich użyć.
Składniki
1 i 1/2 kg grzybów (pieczarek, boczniaków...) - może być mieszanka
200 ml sojowej śmietany do gotowania (lub zwykłej)
W większym garnku usmaż drobno posiekaną cebulę na rozgrzanym maśle.
Dodaj pokrojone w plasterki grzyby i podsmaż przez chwilę z cebulą.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj wszystkie przyprawy i sól do grzybów, dobrze wymieszaj i z powrotem postaw na ogniu.
Grzyby duś pod przykryciem przez 10 minut.
W międzyczasie połącz ze sobą wszystkie składniki na gryczane gnocchi. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj trochę więcej wody, a jeśli jest zbyt luźne, dodaj więcej mąki.
Ciasto na gnocchi wrzuć do wrzącej wody za pomocą sitka lub przesiewacza z większymi otworami i gotuj gnocchi na małym ogniu, aż wszystkie wypłyną na wierzch - około 8 minut.
Odcedź gnocchi i lekko opłucz zimną wodą.
W małej misce lub butelce wymieszaj śmietanę, mleko i 2 łyżki dowolnej mąki lub skrobi.
Wymieszaj kremową mieszankę z grzybami. Gotuj od czasu do czasu mieszając przez kolejne 10 minut.
Ugotowane gnocchi podawaj z mieszanką grzybową.
Udostępnij przepis znajomemu:
Czas przygotowania
40 minut
Porcje
4 porcje
Wartości odżywcze /
Kalorie
525 Kcal
Węglowodany
83 g
Błonnik
11 g
Białko
22 g
Tłuszcz
10 g
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!