Dietetyczne klopsiki w sosie pomidorowym
Pyszne dietetyczne klopsiki w sosie pomidorowym, które przypomną Ci dzieciństwo. Przepis jest bardzo prosty i przygotujesz go w 35 minut. Koniecznie go wypróbuj, ponieważ jestem pewna, że klopsiki posmakują Ci również w tej ulepszonej wersji.
W zdrowej wersji klopsików możesz użyć mielonego mięsa z indyka, aby były bardziej przyjazne dla diety, lub mielonej wołowiny, aby uzyskać danie mniej dietetyczne, ale bardziej wyraziste w smaku. Wołowina ma więcej tłuszczu, ale jeśli Ci to nie przeszkadza, a wolisz mocny smak mięsa, możesz ją wykorzystać w przepisie. W obu przypadkach danie będzie pyszne. Wartości odżywcze są obliczane na podstawie mięsa z indyka. Polecam ryż brązowy ze względu na jego smak i wyższą zawartość błonnika, ale jeśli nie masz go teraz w domu, nie martw się - użyj innego rodzaju ryżu. A jeśli masz na to ochotę, możesz zastąpić ryż czymś innym, na przykład komosą ryżową.
Jeśli używasz bezglutenowej wersji mąki, możesz przygotować te klopsiki bez glutenu. Wystarczy użyć niewielkiej ilości mąki, która służy jako spoiwo. Gorąco polecam też dodać ser do sosu pomidorowego, dzięki czemu będzie niezwykle kremowy. Idealnie nadaje się do tego tarta mozzarella, która szybko się topi.
Załóż fartuszek i przygotuj te dietetyczne klopsiki w sosie pomidorowym, jestem pewna, że Ci posmakują.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wołowiny)
- 3 łyżki dowolnej mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, mielony czarny pieprz (do smaku)
- szczypta mielonego kminku
- Na sos:
- 50 g tartej mozzarelli (o niskiej zawartości tłuszczu)
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka (400 g) obranych i pokrojonych pomidorów
- 1 cebula
- oregano, sól, mielony czarny pieprz (do smaku)
- 1-2 ząbki czosnku
- 250 g ryżu (polecam ten)
- 1 łyżka oleju (polecam tę)
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowanie
- Posól i dopraw ryż do smaku i ugotuj do miękkości w podwójnej ilości wody.
- Z mięsa mielonego, mąki, zmiażdżonego czosnku, przypraw i soli utwórz jednolitą masę i uformuj z niej mniejsze kulki.
- Klopsiki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz je przez 15 minut w 190 stopniach, aż upieką się w środku.
- W większym garnku lub na głębokiej patelni (polecam tę) usmaż drobno posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju.
- Dodaj przecier pomidorowy, pomidory bez skórki, sól, przyprawy, ocet balsamiczny i zmiażdżony czosnek.
- Ugotuj sos, a następnie dodaj upieczone klopsiki i posyp je startą mozzarellą.
- Przykryj garnek lub patelnię i gotuj klopsiki w sosie przez kolejne 5 minut.
- Klopsiki podawaj razem z sosem pomidorowym i ugotowanym ryżem.
Czas przygotowania | 35 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 570 Kcal | |
Węglowodany | 52 g | |
Błonnik | 9 g | |
Białko | 36 g | |
Tłuszcz | 21 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruPrzepisy na obiad i lunchBezglutenoweBez dodatku orzechówRyżWarzywaPrzepisy na obiad i lunch z ryżemPrzepisy z wołowiną na lunch i obiadPrzepisy z warzywami na obiad i lunchWysoko-proteinowe przepisy z wołowinąBezglutenowe przepisy z wołowinąWysokobiałkowe przepisy z ryżemBezglutenowe przepisy z ryżemBezglutenowe przepisy z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!