Dietetyczne ciasto banoffee
Fantastyczne, zdrowe ciasto banoffee bez pieczenia, po którym każdy wyliże talerz! Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a do tego jest zdrowe. W środku znajdziesz pyszny karmel z daktyli i masła orzechowego, który idealnie uzupełnia smak bananów i kremu z twarogu i ricotty. To ciasto bez pieczenia nie zawiera mąki i możesz je przygotować bez dodatku cukru (z użyciem daktyli, ksylitolu lub stewii).
Ciasto banoffee ** to angielski deser składający się ze smacznego ciasta (podobnego do sernika), bananów, śmietany i karmelu. Jednak klasyczny przepis jest pełen zbędnego cukru, tłuszczu i kalorii. Dlatego przygotowałam dla Was **zdrowszą i lżejszą wersję tego popularnego deseru. Miałam okazję spróbować obu wersji i powiem Wam, że ten zdrowy przepis na ciasto banoffee smakował jeszcze lepiej niż oryginał.
Muszę też podkreślić, że przygotowanie ciasta jest bardzo proste i dosyć szybkie, poradzi z nim sobie nawet nowicjusz. Ponieważ ciasto nie jest pieczone, po prostu musi się udać.
Przygotuj to pyszne ciasto karmelowo-bananowe z kremem na specjalne wydarzenie lub po prostu na weekend, a na pewno tego nie pożałujesz. Uważam, że jest to najlepsze zdrowe ciasto bez pieczenia, które znam.
Składniki
- Ciasto:
- 180 g płatków owsianych (polecam te)
- 50 g migdałów (polecam te)
- 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
- 1-2 łyżki wody
- 2 łyżki miodu/ksylitolu (polecam ten)
- Nadzienie:
- 300 g daktyli (namoczonych w wodzie przez co najmniej godzinę) (polecam te)
- 2-3 łyżki masła z orzechów (nerkowców/orzeszków ziemnych/migdałów) (polecam to)
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (polecam ten)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 banany
- Krem:
- 250 g miękkiego twarogu (lub serka śmietankowego)
- 100 g ricotty (lub twarogu)
- stewia lub inny słodzik (do smaku) (polecam tę)
- 1 łyżka 100% żelatyny
- 3 łyżki ciepłej wody
- ziarna kakaowca, orzechy, owoce (do dekoracji) (polecam te)
Przygotowanie
- Zmiksuj migdały i płatki owsiane na drobną mąkę.
- Dodaj roztopiony olej kokosowy, miód, a jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj 1-2 łyżki wody.
- Ręcznie wymieszaj lepkie ciasto i wyłóż nim tortownicę (o średnicy ok. 25 cm).
- Wyjmij daktyle z wody i zmiksuj je z mlekiem na gładką pastę.
- Do pasty dodaj pozostałe składniki nadzienia (oprócz bananów) i ponownie zmiksuj.
- Przygotowane ciasto posmaruj powstałym nadzieniem i włóż je do lodówki.
- W misce wymieszaj twaróg z ricottą (lub po prostu z twarogiem) i dosłodź krem według potrzeb.
- Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i stopniowo wymieszaj z kremem.
- Następnie na przygotowanym cieście ułóż banany pokrojone w plasterki oraz przygotowany krem twarogowy.
- Na koniec udekoruj ciasto ziarnami kakaowca, czekoladą, orzechami lub owocami.
- Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Czas przygotowania | 20 minut | |
Porcje | 10 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 227 Kcal | |
Węglowodany | 32 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 7 g | |
Tłuszcz | 8 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Przepisy wegetariańskieZdrowe deseryNiezawierające jajekOwiesPrzepisy na desery niskokalorycznePrzepisy na desery bez jajekZdrowe przepisy z wysoką zawartością błonnikaZdrowe desery z płatków owsianychNiskokaloryczne przepisy z masłem orzechowymWysoko-błonnikowe przepisy z płatków owsianychZdrowe, bez-cukrowe przepisy z płatkami owsianymiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!