Cynamonowe roladki z nadzieniem bananowo-twarogowym (bez pieczenia)
Kiedy myślę o cynamonie, wyobrażam sobie niebiańsko aromatyczne roladki cynamonowe, wypiekane przez moją babcię. Wtedy nie wiedziałam jeszcze, jak korzystnie cynamon wpływa na nasze ciało i nie miałam pojęcia, że kiedyś przygotuję te bardzo smaczne, zdrowe, bezmączne, niewymagające pieczenia roladki cynamonowe z nadzieniem twarogowo-bananowym.
Dobroczynny wpływ cynamonu na organizm jest nam znany już od dawna. Cynamon wzmaga apetyt, obniża ciśnienie krwi i wspomaga trawienie, a także stymuluje przewód pokarmowy, łagodzi kolkę, nudności i wzdęcia. Poza wykorzystaniem jego antybakteryjnych i dezynfekujących właściwości cynamon stosuje się także, aby zapobiegać przeziębieniom, kaszlowi i grypie. Działa on uspokajająco, pomaga przy cukrzycy typu 2 i obniża cholesterol, a ponadto łagodzi bóle menstruacyjne i dolegliwości związane z menopauzą. Według najnowszych badań cynamon hamuje również wzrost komórek rakowych związanych z chłoniakiem i białaczką. Jest wspaniałym źródłem wapna i błonnika, dzięki czemu przyczynia się do obniżania ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Spożycie cynamonu jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na insulinoodporność i problemy z wagą. Cynamon cejloński jest uznawany za najwyższej jakości cynamon dostępny na rynku. Rekomendowana dzienna dawka cynamonu to 1 do 2 łyżeczek.
Ten przepis na zdrowy, niewymagający pieczenia deser cynamonowy jest pełen witamin, minerałów, błonnika i białka. Zawiera minimalną ilość tłuszczy i węglowodanów, więc możesz zabrać go do pracy jako poranną lub popołudniową przekąskę. Połączenie twarogu i banana tworzy delikatne i soczyste nadzienie, które wzbogaca i dodaje pysznego smaku rolkom cynamonowym.
Niewymagające pieczenia roladki cynamonowe z nadzieniem twarogowo-bananowym to wyjątkowy smakołyk dla gości, a jednocześnie pożywny codzienny deser.
Składniki
- Ciasto:
- 1 szklanka płatków owsianych (polecam te)
- 1 szklanka migdałów (lub mąki migdałowej) (polecam te)
- ¼ szklanki + 2 łyżki wody
- 5 daktyli (lub 2 łyżki miodu) (polecam te)
- 3 łyżki miodu
- 1-2 łyżeczki cynamonu (polecam ten)
- Nadzienie:
- 1 banan
- 100g miękkiego twarogu
- 50g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 30g rodzynków lub żurawiny
Przygotowanie
- W blenderze zmiksuj migdały, aż otrzymasz jak najdrobniejszą mąkę.
- Dodaj płatki owsiane, daktyle, słodzik, wodę i cynamon. Mieszaj, aż otrzymasz jednolitą, gładką masę.
- Umieść ciasto na papierze do pieczenia i rozwałkuj lub przyciśnij tak, żeby otrzymać prostokąt o grubości około 0,5 cm.
- Żeby zrobić nadzienie, wymieszaj twaróg, jogurt, rozgniecionego banana, miód i rodzynki lub żurawinę.
- Rozsmaruj nadzienie na rozwałkowanym cieście i zwiń w roladkę.
- Włóż do lodówki na co najmniej 5 godzin, a potem pokrój.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 8 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 227 Kcal | |
Węglowodany | 27 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 9 g | |
Tłuszcz | 10 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Przepisy wegetariańskieZdrowe deseryNiezawierające jajekOwiesPrzepisy na desery bez jajekZdrowe przepisy z wysoką zawartością błonnikaZdrowe desery z płatków owsianychWysoko-błonnikowe przepisy z płatków owsianychJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!