Ciasto na pizzę z siemienia lnianego (bezglutenowe)
Udostępnij przepis znajomemu:
Obecnie możesz przygotować ciasto na pizzę z wielu różnych i szczególnie przyjaznych zdrowiu składników, całkowicie unikając mąki, mleka i drożdży. Po raz kolejny przychodzę do Ciebie ze zdrowym, smacznym i oryginalnym przepisem, tym razem na bezglutenowe ciasto na pizzę z siemienia lnianego.
Jedzenie siemienia lnianego przynosi Twojemu organizmowi wiele korzyści (dzięki zawartości witamin, minerałów, flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i lignanów). Jak wynika z dotychczasowych obserwacji, siemię lniane pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, w szczególności jeśli chodzi o profilaktykę i leczenie raka, leczenie chorób autoimmunologicznych, miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycy typu 2 (zarówno jej zapobieganie, jak i leczenie). Ma również pozytywny wpływ na zdrowie jelita grubego.
Ciasto na pizzę z siemienia lnianego to zdrowy przysmak dla Twojego organizmu. Może pomóc Ci obniżyć poziom cholesterolu, a do tego działa antyoksydacyjnie i przeciwzakrzepowo. Najlepsze efekty osiągniesz, jedząc (świeżo) zmielone siemię lniane. Do tego przepisu polecam wykorzystać siemię lniane zmielone własnoręcznie w domu zamiast kupnej mąki z siemienia — inaczej ciasto będzie zbyt gęste.
Udekoruj tę zdrową pizzę z siemienia lnianego swoimi ulubionymi dodatkami. Możesz wykorzystać sos pomidorowy, szynkę, ser, grzyby, brokuły, szpinak, tofu lub oliwki, cokolwiek lubisz na swojej pizzy. To niskowęglowodanowe ciasto, które jednocześnie zawiera dużo błonnika, białka i zdrowych tłuszczy. Ze względu na wysoki poziom tłuszczu, kalorii i błonnika, lepiej nie jeść tej pizzy samemu. ;)
Zmiel siemię lniane (lub użyj wcześniej zmielonego siemienia) i wymieszaj je z jajkami i serem.
Wyłóż formę papierem do pieczenia i rozprowadź ciasto tak, aby uformować okrągły placek. Z podanych składników powinno wyjść ciasto na pizzę o średnicy około 25 cm, więc nie będzie ono zbyt cienkie.
Włóż ciasto do piekarnika i piecz w 175 stopniach.
Po około 8 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i ułóż na nim wybrane przez Ciebie dodatki.
Piecz przez kolejne 15 minut.
Udostępnij przepis znajomemu:
Czas przygotowania
30 minut
Porcje
2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie
542 Kcal
Węglowodany
6 g
Błonnik
22 g
Białko
30 g
Tłuszcz
36 g
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!